nieuws

Lichtarchitectuur Hefbrug Rotterdam ipvDelft

verlichting De Hef in gebruik

Vorige week vrijdag is de verlichting voor monumentale (spoor)brug De Hef in Rotterdam officieel in gebruik genomen. De Koningshavenbrug, in de volksmond bekender als De Hef, is nu ook ‘s nachts duidelijk zichtbaar als icoon van de stad. Meer informatie over het lichtontwerp is te vinden op de projectpagina.

ipv Delft Maastricht Brug Boschpoort Heidekamppark Stein Hofstraat in Landgraaf

excursie geslaagd!

Prachtig weer, interessante presentaties en diverse projecten: de vak-excursie was weer een succes dit jaar wat ons betreft. Met dank aan alle deelnemers!

Volgend jaar vindt de excursie plaats op donderdag 22 maart, dus noteer het alvast in uw agenda…

Benieuwd geworden? Bekijk hier een sfeerimpressie.

BPL Buitenring Parkstad Limburg ipvDelft

inspirerend & leerzaam: vakexcursie 23 maart

Dit keer in Limburg. Projecten die we bezoeken zijn de brug Boschpoort in Maastricht, brug Heidekamppark Stein, de BPL, en de brug Hofstraat in Landgraaf.

Na een aantal korte presentaties van diverse experts over de projecten stappen we in Maastricht met de groep vakgenoten de bus in om de projecten te bezoeken. Steeds leerzaam en inspirerend!

Aanmelden kan hier.

Programma vakexcursie 23 maart 2017

10:00 – 10:30 uur        Inloop met koffie/thee in het Gouvernement, Maastricht

10:30 – 12:15 uur        Presentaties

12:15 – 18:00 uur        Bezoek en rondleidingen projecten per bus

18:00 – 19:30 uur        Dinerbuffet (optioneel) in Maastricht

Na aanmelding ontvangt u nadere informatie.
De excursie is inclusief koffie, thee, lunch en dinerbuffet.
Kosten voor deelname zijn 40,- euro.

Beurs stand ipvDelft HiCon Infratech

Spektakel op Infratech!

Van 17 tot en met 20 januari vindt Infratech plaats in Ahoy Rotterdam. Hi-Con Nederland staat in hal 6 (Infra Innovaties), standnummer 6.100 met een levensgroot model van een door ons ontworpen brug in ultrahogesterkte beton. De brug met een overspanning van 6 meter, trappen aan weerszijden en een stijlvol hekwerk is een echte eye-catcher. Kortom: een mooie kans om met eigen ogen te zien wat er zoal mogelijk is in UHSB! We ontwikkelden dit brugtype, een simpele Design & Construct verkeersbrug, in samenwerking met Hi-Con Nederland en Pieters Bouwtechniek. Eerder ontwikkelden we met deze partijen al het bruggensysteem Delft.
Kijk voor meer informatie en gratis aanmelden hier.

Overstroom brug dijk Vreugderijkerwaard voetgangersbrug inventief constructieframe

oplevering Ruimte voor de Rivier Zwolle

Aanstaande woensdag, 14 december, vindt de oplevering van het project Ruimte voor de Rivier Zwolle plaats, in bijzijn van minister Schultz. Ons bescheiden aandeel in dit project: de overstroombare brug Westenholte. Bekijk meer beelden op de projectpagina. Benieuwd naar onze visie op ontwerpen ten dienste van de natuur? Lees dan het opiniestuk van directeur Gerhard Nijenhuis.

busbrug brugconstructie

ipv Delft ontwerpt busbrug Zwolle

Gisteravond is officieel bekend gemaakt dat de nieuwe busbrug over het spoor bij station Zwolle zal worden gerealiseerd door BAM Infra Regio Civiel en dat wij het winnende ontwerp maakten. De stads-parkbrug die we ontwierpen heeft een rustige, verzorgde uitstraling, excentrisch geplaatste slanke steunpunten en een met hout beklede onderzijde. Kijk voor het hele ontwerp op de projectpagina.

dbg-01_023_jetty-oosterdok-amsterdam-ipvdelft

drijvende wandelsteiger in gebruik

In het Amsterdamse Oosterdok ligt sinds kort een drijvende wandelsteiger van 150 meter. Over een klein halfjaar zal het hele project Jetty Oosterdok klaar zijn, dan is de steiger verdubbeld in lengte. We ontwierpen de door De Boer & De Groot civiele werken gerealiseerde jetty met toegangsbruggen en zitmeubilair als verlengstuk van de openbare ruimte. Bekijk hier de projectpagina.

herinrichting Nieuwe Markt Roosendaal

opening Nieuwe Markt Roosendaal aanstaande

De complete herinrichting van de Nieuwe Markt in Roosendaal is bijna gereed. Ons ontwerp maakt het voorheen kale en lege plein een plek om te verblijven. Op basis van input van ondernemers, inwoners en andere betrokken partijen heeft het nieuwe plein een scala aan functies en gebruiksmogelijkheden gekregen. Momenteel is het project nog volop in uitvoering. Op 11 november vindt de opening plaats.

stoer robuust en sfeervol armatuur voor openbare ruimten, Capelle aan de IJssel

Lampenkap gaat internationaal

Sinds enige tijd is ons Lampenkap-armatuur niet alleen verkrijgbaar bij Modernista, maar ook internationaal bij het Spaanse SETGA. Wellicht komt u het veelzijdige en tijdloze armatuur, dat zich bijzonder goed leent voor stedelijke omgevingen, dus binnenkort tegen in het buitenland.

tunnel plesmanlaan leiden bio science park

onderdoorgang Plesmanlaan in gebruik

In Leiden is de nieuwe onderdoorgang in de Plesmanlaan in gebruik genomen. Ook de twee fietstunnels die deel uitmaken van het project Ontsluiting Bio Science Park zijn inmiddels geopend voor fietsers en voetgangers. Het project is daarmee in de afrondingsfase beland. Meer informatie op de projectpagina.

bouw van bruggen, brugontwerp van bruggen Westergouw Gouda door ipv Delft

bruggen met geduld

Terwijl nieuwbouwwijk Westergouwe in Gouda nog volop in aanbouw is, liggen de twee bruggen die we voor de wijk ontwierpen al enige tijd op hun plaats. Helemaal af en schitterend in het zonlicht. Dit zijn bruggen met geduld…

vogelvluchtperspectief van fietsbrug Nigtevegt

uitnodiging symposium

De Nederlandse Bruggenstichting organiseert op 1 november aanstaande in Amersfoort het tweede Symposium Fiets + Voetgangersbruggen. Meerdere sprekers, waaronder Ivo Mulders van ipv Delft, zullen op deze dag hun kennis delen over het ontwerpen en realiseren van slanke, aantrekkelijke fiets- en voetgangersbruggen. Iets voor u? Bekijk hier de flyer met het uitgebreide programma of meldt u direct aan via www.bruggenstichting.nl

fiets en voetgangersbrug Den Bosch, bruggen in park, brugontwerp door ipv Delft

tender Den Bosch gewonnen

Met ons aanbiedingsontwerp heeft aannemingsbedrijf Wallaard Noordeloos onlangs de tender gewonnen voor het vervangen van 13 fiets- en voetgangersbruggen in Den Bosch. De bruggen hebben een ingetogen hekwerk van verticale strippen, zijn licht getoogd en passen dankzij hun tijdloze maar elegante uitstraling in vrijwel iedere omgeving. Bovendien is de gehele dekconstructie onderhoudsvrij.

bouw van onderdoorgang Bio Science Park Leiden, ontwerp door ipv Delft

tunnelprojecten in uitvoering

Twee van onze tunnelprojecten zijn momenteel volop in uitvoering. Voor de Spaarndammertunnel in Amsterdam verzorgden we de uitwerking van de architectonische details (o.a. hekwerken, wandbekleding). De ruwbouw is hier klaar, oplevering volgt naar verwachting medio 2017. Voor de entree van het Bio Science Park in Leiden ontwierpen we samen met Karres en Brands drie onderdoorgangen. Dit project wordt eind 2016 opgeleverd.

lichtslingers in straten, decoratieverlichting, lichtontwerp door ipv Delf

feestelijke lichtslingers

Voor de Leidse binnenstad maakten we onlangs de voorkeursvariant voor de nieuwe feestverlichting. Slingers van licht, bestaande uit kunststof netten met individueel aanstuurbare ledlampjes. De mogelijkheden van een dergelijk systeem zijn groot: lichtkleur en lichtsterkte zijn dynamisch instelbaar en daarnaast is bijvoorbeeld pulserende of bewegende verlichting mogelijk. In Leiden wordt het ontwerp helaas niet uitgevoerd, maar uiteraard past het ontwerp ook in andere omgevingen.

Interesse? Neem contact op met lichtarchitect Rob Kruizinga, 015 750 25 79.

hekwerk op overkluizing Soesterberg ontworpen door ipv Delft

hekwerk, kunst of beide?

In Soesterberg loopt de N237 sinds kort verdiept door het dorpshart. Speciaal voor de nieuwe overkluizing ontwierpen we een hekwerk dat de verbintenis van het dorp met Park Vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum verbeeldt. Meer informatie op de projectpagina.

rode brug waalhaven, voetgangersbrug over het spoor, uniek strak ontwerp

U komt toch ook?

Op 28 en 29 september staan we op de Dag van de Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. U vind ons direct naast de ingang van de beurshal, in stand 3.1.10. We zien u graag!

ontwerp open podium met bladvormige artistieke luifel door ipv Delft, openbare ruimte, aankleding van openbare ruimte, Plein 1945 Petten

blikvanger Plein 1945 Petten

In Petten is onlangs het volledig nieuw ingerichte Plein 1945 in gebruik genomen. Blikvanger is een ovaal podium met daarop een gekapseisd stalen scheepsskelet. Het schip verwijst naar de kotter die in 2013 strandde voor de Pettense kust. De herinrichting van het plein maakt deel uit van een groter plan om de kustplaats op de toeristische kaart te zetten. Ga direct naar de projectpagina…

lichtinval van gang, fietsverkeer en voetverkeer, ontwerp door ipv Delft

fietsbeleving mergelgroeven Kanne

De Belgische gemeente Riemst heeft ons ontwerp voor een fietsbeleving in de mergelgroeven van Kanne tot winnaar gekozen. Het plan omvat basisverlichting die de 600  meter lange route herkenbaar en sociaal veilig maakt, accentverlichting die de historie van de groeven benadrukt en diverse hekwerken.

Ook begeleiding en coördinatie van de fietsbeleving maken deel uit van de opdracht.

groepsfoto team ipv Delft vacature constructeur

gezocht: constructeur met talent voor vormgeving

We zijn momenteel op zoek naar een constructeur met talent voor vormgeving om ons team te komen versterken.
Ben jij onze nieuwe collega? Bekijk de vacature en laat van je horen!

ipv Delft zoekt constructeur 2016

verkeersbrug Westenholte, Vreugderijkerwaard, brugontwerp door ipv Delft,

brug Westenholte gereed

De 200  meter lange overstroombare brug in de Vreugderijkerwaard bij Westenholte is gereed. Het grondwerk in de directe omgeving is nog niet klaar, dus ligt de brug geduldig te wachten tot ingebruikname. Als de nevengeul straks klaar is, zal de brug naar verwachting enkele malen per jaar overstromen. Lees verder op de projectpagina

stalen brug, modern basisontwerp, wit brugontwerp, ontwerp door ipv Delft

maatwerk standaardbrug handig bij vervangingsopgave

Het is een bekend probleem: een wijk vol houten fiets- en voetgangersbruggen die eigenlijk allemaal aan het einde van hun levensduur zijn. Hoe ga je die vervangen?
Bijvoorbeeld door een basisontwerp te laten maken waarin zaken als maatvoering, vormgeving en materiaalkeuze zijn vastgelegd. Voor de Gommerwijk Oost en West in Enkhuizen maakten we zo’n referentieontwerp voor de fiets- en voetgangersbruggen. Inmiddels zijn de eerste bruggen vervangen. Grootste voordelen van een maatwerk standaardbrug voor een specifieke wijk of gemeente: de basis voor iedere nieuwe brug is er al en het straatbeeld wordt/blijft uniform.

modern, unieke brug Alphen aan de Rijn, brugontwerp door ipv Delft

plaatsing brugdek Alphen a/d Rijn

Het brugdek voor de gerenoveerde Julianabrug in Alphen aan den Rijn is afgelopen woensdag succesvol geplaatst. In samenwerking met Witteveen+Bos verzorgden we het integrale renovatieontwerp. Half juni gaat de brug open voor verkeer.

brug Stein Heidekamppark, pyloonbrug, brugontwerp door ipv Delft, nacht

pyloon Heibrök in het licht

Sinds enige tijd is de verlichting van de Heibrök in Stein volledig functioneel en afgesteld conform ons ontwerp. De pyloonbenen zijn ook in het donker goed zichtbaar.

vogelvluchtperspectief van fietsbrug Nigtevegt

voorbereiding fietsbrug Nigtevecht

De gemeenteraad van Stichtse Vecht heeft unaniem ingestemd met het bestemmingsplan fietsbrug Nigtevecht. Eerder deed de gemeenteraad van De Ronde Venen dat al. De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe fiets- en natuurverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal op de grens tussen de twee gemeenten kunnen nu van start gaan.
www.fietsbrugnigtevecht.nl

boomroosters Hazerswoude, roestbruine stalen boomroosters, ontwerp door ipv Delft

boomroosters Hazerswoude

Op het Ambachtsplein in Hazerswoude staan de prachtige moeraseiken sinds kort met hun wortels onder cortenstalen boomroosters. We ontwierpen een maatwerk modulair systeem van cortenstalen platen. De wortels liggen zoveel mogelijk vrij doordat de platen met de uiteinden op onder het maaiveld geplaatste betonnen balken rusten. Bladvormige perforaties zorgen voor toetreding van voldoende lucht, licht en water en creëren een speels beeld.

rode voetgangersbrug, passend en simpel ontwerp, ruitenpatroon aan de zijkant, brugontwerp door ipv Delft, Waalhaven

voetgangersbrug Waalhaven gereed

Over het rangeerterrein aan de Waalhaven Oostzijde in Rotterdam ligt sinds kort deze opvallende rode voetgangersbrug. Het ontwerp is constructief zeer efficiënt en past met haar containerrode kleur goed in de omgeving.

ontwerp brug met vogelstokken en prefab betonnen steunpilaren Noordwaard, Ruimte voor de Rivier

Noordwaard genomineerd voor Waterbouwprijs

Het project ontpoldering Noordwaard is genomineerd voor de prof.dr.ir. J.F. Agemaprijs. Deze prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend aan een innovatief Nederlands waterbouwkundig project. Onder de vier andere genomineerde projecten bevindt zich onder meer Maasvlakte 2. De uitreiking vindt plaats tijdens de Waterbouwdag 2015 op 10 november aanstaande.

inhijsen voetpad dekdelen, brugontwerp, brug in aanbouw in Heysehaven Rotterdam

Duitse dekdelen geplaatst

Eind vorige week zijn vier prefab betonnen uitkragende dekdelen geplaatst voor de in aanbouw zijnde brug over de Heysehaven in Rotterdam. De dekdelen van 17,5 x 2,1 tot 3,9 meter  komen uit Duitsland. De verkeersbrug moet begin december klaar zijn en maakt deel uit van de herontwikkeling van de toegangswegen op Heijplaat. Holland Scherm maakte een filmpje van de plaatsing.

foto copyright Holland Scherm

zijaanzicht brugontwerp met betonnen steunpilaren, hydrodynamisch, duurzaam en overstroombaar ontwerp van ipv Delft in Fortmond Olst

nominatie Betonprijs 2015

De overstroombare brug Fortmond bij Olst is genomineerd voor de Betonprijs 2015 in de categorie Bruggen & Viaducten. Op 18 november aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.

boogbrug met cortenstalen randliggers, hekwerk, brug, spankabelvulling, brugontwerp

uitnodiging vakbijeenkomst

Op 10 november aanstaande vindt de eerste vakbijeenkomst plaats van het vorig jaar opgerichte Platform Fiets + Voetbruggen. Het Platform is een initiatief van de Nederlandse Bruggenstichting, ipv Delft een van de deelnemers.

We nodigen u van harte uit uw kennis te komen delen op deze interessante bijeenkomst in Amersfoort. Het volledige programma en informatie over kosten, aanmelden en meer vindt u in de flyer.

Ymago wandarmatuur, lichtontwerp, straatverlichting spoorbuurt Alkmaar

Ymago verovert Spoorbuurt Alkmaar

In de Alkmaarse Spoorbuurt staan en hangen sinds kort tientallen Ymago-armaturen. We ontwierpen dit wand- en paaltoparmatuur op verzoek van de gemeente speciaal voor de jaren ’30 wijken in de stad.
meer informatie

lichtproeven lichtontwerp, monumentale spoorbrug De Hef

lichtproeven De Hef

Onlangs hebben onze lichtarchitecten lichtproeven gedaan op het val van De Hef. Dit beweegbare deel van de monumentale brug ligt momenteel op de kade voor onderhoud, dus bood voor ons de perfecte locatie om het lichtontwerp in de praktijk te testen en verfijnen.
Voor een impressie van hoe het uiteindelijk moet worden, zie hier.

XXL- straatmeubilair van hout met strakke metalen zijpanelen, verschillende zitniveaus en vrijstaande boombakken, stadscentrum zwolle

ook Zwolle heeft XXL-bank

Naast Leeuwarden en Hengelo heeft ook Zwolle nu een op maat ontworpen XXL-bank. De bank in de Wade in winkelcentrum Stadshagen heeft verschillende zitniveaus en is voorzien van twee geïntegreerde plantenbakken. Ook ontwierpen we twee bijpassende boombakken voor de autovrije straat.

renovatie monumentale brug met UHSB wegdek, Langetaambrug Zwolle

mooie renovatie dankzij UHSB

Dat ultrahogesterktebeton en monumentale bruggen goed samengaan, bewijst de onlangs gerenoveerde Langetaambrug in Maasland. De monumentale brug was ernstig aangetast door betonrot. Dankzij toepassing van UHSB was een exacte replica mogelijk, die ook nog eens onderhoudsvrij en bijzonder duurzaam is. Ontwerp en initiatief komt van ipv Delft, in samenwerking met Pieters Bouwtechniek, Hi-Con en CMD Civiele Werken.

Beeldbrief
Wilt u op de hoogte blijven van onze werkzaamheden? Ieder kwartaal bieden we u met onze beeldbrief een kijkje in de keuken van ipv Delft.
Hieronder kunt u zich aanmelden voor de beeldbrief.

Bekijk hier onze meest recente beeldbrief…

beeldbrief januari 2017