kennisblog
over dit blog
Met kennis kom je verder. Daarom delen we graag onze vakinhoudelijke know-how. Met onze opdrachtgevers, partners en liefhebbers van ons vak.
Zijn er onderwerpen binnen de vakgebieden infrastructuur, lichtarchitectuur of openbare ruimte waarover u graag meer zou willen weten? Stuur ons een mailtje (info@ipvdelft.nl) en wie weet wijden we er binnenkort een item aan op dit kennisblog!
index
- ALGEMEEN (3)
- blogpost INFRA (10)
- blogpost LICHT (3)
- blogpost STRAAT (4)
- nieuws INFRA (57)
- nieuws LICHT (18)
- nieuws STRAAT (12)
infrastructuur
lichtarchitectuur
Licht zonder netstroom
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomBruggen in het buitengebied zijn vaak helemaal niet of juist heel fel verlicht. En dat terwijl beide opties onwenselijk zijn! Het gebruik van zelfvoorzienende verlichting biedt uitkomst. Verlichting op zonne-energie bijvoorbeeld, maar ook signaleringsverlichting met fotoluminescente materialen. Hoe dat werkt? Lichtarchitect Rob Kruizinga legt het uit.
Waarom nieuw lichtontwerp loont
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomVoor een prettige leefomgeving is goede verlichting essentieel. Dat geldt voor een woning, maar zeker ook voor de openbare ruimte. Toch kan de huidige openbare verlichting vaak nog best wat aanpassingen gebruiken. We zetten de eigenschappen van een goed lichtontwerp voor u op een rij.
Monument aanlichten? Vijf tips!
/in blogpost LICHT /door ipvDelftcomCultureel erfgoed wordt in ons land gekoesterd. Dat is onder meer te zien aan de vele (rijks)monumenten die ’s avonds – vaak letterlijk – baden in het licht. In veel gevallen kan de bestaande verlichting beter, bijvoorbeeld door het accent meer te leggen op de architectonisch interessante kenmerken van een gebouw zodat het monument echt tot zijn recht komt. Vijf aandachtspunten bij het aanlichten van monumenten.
openbare ruimte
Zwerfafval gescheiden inzamelen?
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomThuis scheiden de meeste Nederlanders het grootste gedeelte van hun afval in verschillende fracties die apart worden ingezameld. Afvalbakken in de openbare ruimte zijn echter vaak nog een vergaarbak voor alle fracties. De afgelopen twee jaar begeleidde ipv Delft eerstejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen bij het onderzoeken en ontwerpen van afvalbakken voor gescheiden inzameling. Wat zijn de dos en don’ts?
Van winkel- naar verblijfsgebied
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomHet is inmiddels een bekend probleem in Nederland: toenemende leegstand in winkelgebieden. De aantrekkelijkheid van dergelijke gebieden neemt daarmee flink af. Gerhard Nijenhuis van ipv Delft en Mieke Slingerland van Modernista bepleiten een kleinschaliger inrichting van de openbare ruimte om zo de verandering van winkel- naar verblijfsgebied kracht bij te zetten.
De afvalbak: lijkt simpel, is complex
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomHufterproof maar ook betaalbaar en slank, onopvallend en herkenbaar… Een afvalbak oogt doorgaans eenvoudig, maar de vele eisen die eraan worden gesteld maken het tot een van de meest complexe producten voor de openbare ruimte. We zetten de belangrijkste eisen in willekeurige volgorde voor u op een rij.
Drie argumenten voor een buitenstijl
/in blogpost STRAAT /door ipvDelftcomEr is in Nederland veel aandacht voor de openbare ruimte. De laatste jaren speelt vooral kostenbeheersing van met name het onderhoud een grote rol. De uitgaven voor vernieuwing zijn beperkt. Toch kan het laten ontwerpen van een buitenstijl juist nu veel doen voor uw openbare ruimte, ook qua kosten.
bruggenontwerper Joost Vreugdenhil over fietsbrug Onderbanken
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomNatuurinclusief ontwerpen
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomRekening houden met de biodiversiteit en die bevorderen, al vanaf het prille begin van een project. Dat is in de kern het idee achter natuurinclusief ontwerpen. Bruggen lenen zich bij uitstek voor dit ontwerpprincipe. Een korte uiteenzetting van de mogelijkheden aan de hand van diverse projecten uit onze bureaupraktijk.
Fietshellingen – deel 1: hellingspercentage
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomTe steil of niet? Het is een vraag die vaak gesteld wordt, zowel in de ontwerpfase van een fietsbrug als na oplevering. Strikte regelgeving over maximale hellingspercentages is er niet. Uiteindelijk gaat het erom of een fietshelling voor fietsers comfortabel genoeg is, maar wat is comfortabel en wat is de juiste helling?
Fietshellingen – deel 2: ontwerp
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomBij het ontwerp van een fietshelling speelt meer dan alleen het ideale hellingspercentage. Onder meer beschikbare ruimte, budget, beoogde gebruikers en de specifieke locatie zijn van invloed op het ontwerp. In deel 2 van ons drieluik over fietshellingen zetten we de aandachtspunten voor het ontwerp op een rij.
Fietshellingen – deel 3: out-of-the-box
/in blogpost INFRA /door ipvDelftcomEr zijn situaties waarin het echt niet lukt om een hellingbaan te realiseren met een acceptabel hellingspercentage. Toch zijn er ook dan vaak mogelijkheden. Deel 3 van ons drieluik focust daarom op out-of-the-box oplossingen en alternatieven voor de hellingbaan.