busbrug Zwolle

opdracht
Bij station Zwolle komt een busbrug over het spoor. Op 17 november 2016 is de opdracht voor ontwerp en realisatie gegund aan BAM Infra Regio Civiel, dat ons inschakelde voor het ontwerp. Het aanbiedingsontwerp behaalde de maximale EMVI-score. Er deden vier partijen mee aan de UAV-GC aanbesteding.

uitzicht
De busbrug zal bussen straks in een vloeiende lijn over het spoor brengen en verbindt het nieuwe busplatform aan zuidzijde van het treinstation met de nieuwe westelijke hoofdroute voor openbaar vervoer. Daarbij hebben passagiers optimaal uitzicht over het spoor en de directe omgeving. Tegelijkertijd zal de brug ook op maaiveld bijdragen aan een prettige openbare ruimte. Onder meer dankzij de heldere, ingetogen vormgeving, het materiaalgebruik en de natuurlijke inpassing.

verbinding
Het totale tracé van een kleine 500 meter bestaat voor 245 meter uit een brug op steunpunten en verder uit grondlichamen. De steunpunten zijn excentrisch geplaatst en bijzonder slank. Het brugdek zelf slingert als een overkapping over het spoor en de naastgelegen groenzone. In deze complexe omgeving met uiteenlopende bebouwing en het drukke station vormt de busbaanbrug een verbindend element dat bijdraagt aan een prettige openbare ruimte.

gelaagd
De brugconstructie bestaat uit een centrale kokerligger met daarop uitkragend het dek. De onderzijde krijgt een hoogwaardige houten bekleding. De lichte aluminium brugrand is onder meer voorzien van geïntegreerde verlichting voor de rijbanen. Vanaf de zijkant levert dit een drie-laags beeld: onderaan de donkergrijze kokerligger, daarboven de houten lamellen en als afsluiter een slanke, lichte lijn. Alle benodigde (technische) voorzieningen zijn in het ontwerp geïntegreerd: voertuigkering, afscherming van de bovenleiding, verlichting, hemelwaterafvoer en geluidswering.

specificaties
aannemer: BAM Infra Regio Civiel

projectlocatie

meer informatie?

Gerhard_MG_9474

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

projectteam
Gerhard Nijenhuis
Joris Veerman
Ronald Rozemeijer

vergelijkbare projecten