Koningin Julianabrug

renovatie-ontwerp
Deze verkeersbrug in Alphen aan den Rijn was toe aan een grondige renovatie. In opdracht van Witteveen+Bos en samen met de gemeente maakten we het renovatie-ontwerp voor de brug. De gemeente greep de noodzakelijke renovatie aan om gelijk de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Naast een nieuw, kunststof, val heeft de brug ook geluidsabsorberend asfalt en glazen geluidsschermen gekregen.

schermen
Uit esthetisch en praktisch oogpunt is ervoor gekozen hekwerk en geluidsscherm te combineren in één scherm. We ontwierpen zelfdragende panelen van 2 meter hoog, voorzien van een bamboe handregel. Op de onderste strook van het scherm verwijst een subtiel strepenpatroon naar het oorspronkelijke spijlenhekwerk.

herstel
Het beeldkwaliteitsplan dat we opstelden,  betrof ook het brugwachtershuisje.

Waar het originele hekwerk is vervangen door een moderne variant, gebeurde bij het brugwachtershuisje het tegenovergestelde: dit is in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Onder meer de in de afgelopen decennia aangebrachte trespa-platen en kunststof kozijnen zijn verwijderd.

specificaties
afmetingen brug: l=186 m | b=14,5 m
uitvoeringskosten (totale project): € 5,6 miljoen

projectlocatie

meer informatie?

bruggen designer Niels Degenkamp

bel Niels Degenkamp:
015 750 25 77

projectteam
Niels Degenkamp
Ivo Mulders

vergelijkbare projecten