overkapping fietsenstalling Zoetermeer

herkenbaar uiterlijk
De gemeente Zoetermeer wilde een overkapping voor de ingang van een ondergrondse fietsenstalling naast station Centrum-West, om inwatering te voorkomen en de herkenbaarheid van de stalling te vergroten. ipv Delft greep de ligging van de ingang – pal naast de kiss and ride-zone voor het trein- en busstation – aan om het gewenste afdak te combineren met een plek waar mensen kunnen wachten, uitrusten en vertoeven. 

verbonden functies
We hebben verschillende functies gecombineerd: de overkapping is regenscherm, wachtruimte, zonnedek en meetingpoint ineen. Het ontwerp bestaat uit een dakvlak van 11 bij 6 meter dat in het midden door slechts twee stalen staanders wordt ondersteund en een daaronder gelegen houten bank die overgaat in een flink zonnedek. De situering van dak en bank is zo gekozen dat wachtenden aan de straatkant altijd droog zitten. Het zitgedeelte en zonnedek is bekleed met roodbruin gekleurd Siberisch larikshout. De bevestiging van de houten delen bevindt zich uit het zicht, aan de onderzijde van de uitklapbare constructie. Verder zijn de stalen staanders geïntegreerd in de bank en zijn elektriciteitskabels en hemelwaterafvoer op hun beurt in de staanders weggewerkt.

Stadshart buitenstijl
De overkapping maakt deel uit van een reeks ontwerpen die ipv Delft maakte voor het Zoetermeerse Stadshart.

Deze `buitenstijl`, die onder meer bestaat uit fietspaviljoen Noordwaarts, verlichtingsarmaturen, zitelementen en informatieborden, kenmerkt zich door lichtgrijs gecoat staal in combinatie met roodbruin hout.

specificaties
uitvoeringskosten: € 125.000
oplevering: 2007

 projectlocatie

meer informatie?

Adriaan_MG_8336

bel Adriaan Kok:
015 750 25 70

projectteam
Adriaan Kok

vergelijkbare projecten