fbpx

duurzame hybride brug Zwolle

hout-betonbrug

Een duurzame brug die onderhoudsarm is én een lange levensduur heeft? Dat het kan bewijzen we samen met Knipscheer infrastructuur. Gezamenlijk ontwikkelden we een hout-betonbrug. Het eerste exemplaar van deze duurzame brug verrijst na de zomer op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort.

duurzaam

Uitgangspunt voor het brugontwerp is de combinatie van houten liggers en een dun, in het werk gestort betonnen dek. Dit systeem combineert de voordelen van beton (onderhoudsarm, lange levensduur) met die van hout (duurzaam). Zo voorziet het niet alleen in de behoefte aan duurzame bruggen, maar past het ook bij de wensen van opdrachtgevers op het gebied van beheer en onderhoud. Doordat de materialen constructief samenwerken is het materiaalgebruik bovendien beperkt.

doordachte detaillering

Het systeem is toepasbaar voor zowel fiets- en voetgangersbruggen als verkeersbruggen met overspanningen vanaf zo’n acht meter. Afhankelijk van de overspanning wordt hardhout of gelamineerd zachthout gebruikt. De oplegging is zo ontworpen, dat de houten liggers vrij liggen en er genoeg ventilatie mogelijk is. Daarnaast kreeg ook de verbinding tussen hout en beton veel aandacht.

Hessenpoort

Zwolle heeft Knipscheer opdracht gegeven voor een fietsbrug van 15 meter aan de Steinfurtstraat op bedrijventerrein Hessenpoort. Er is gekozen voor liggers van zachthoutsoort Lariks. De betonmix moet minstens 30 procent gerecycled materiaal bevatten. Naar verwachting start de bouw in juni en is de brug in september gereed.

samenwerking

Ipv Delft en Knipscheer werken al langer samen aan de ontwikkeling van duurzame en circulaire bruggen. Zo realiseerden ze de energieneutrale 2e Schateilandbrug in Almere en ontwikkelden we een systeem voor circulaire bruggen.

specificaties

aannemer: Knipscheer Infrastructuur
verwachte oplevering: 2021

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ronald Rozemeijer
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten