fbpx

objectverlichting

monumentale panden

Kerktorens, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende gebouwen die ’s avonds worden aangelicht, hebben een positieve invloed op de sfeer van een binnenstad, plein of openbare ruimte na zonsondergang. Nu energiezuinige ledverlichting de norm is, kan die verlichting ook op economisch verantwoorde wijze gerealiseerd worden. We hebben veel ervaring in het ontwerpen en realiseren van verlichting voor monumentale panden: van het Mauritshuis in Den Haag of molen de Salamander in Leidschendam tot een scala aan historische panden in de binnenstad van Maassluis. Het aanlichten van monumenten vraagt op specifieke aandacht voor zaken als leidingwerk en inpassing van de armaturen. Wat daar zoal bij komt kijken, staat in ons blog-item monument aanlichten – vijf tips.

licht benadrukt karakter

In onze lichtontwerpen ligt de nadruk altijd op het aanlichten van de kenmerkende eigenschappen, het karakter, van een gebouw. Dat kunnen architectonische kenmerken zijn, zoals gotische bogen of pinakels, maar ook ritme of textuur. We zoeken naar het juiste contrast en een natuurgetrouwe kleurweergave. Zo is bij de St. Bavokerk in Haarlem dankzij uitgekiende verlichting ’s avonds goed te zien dat de toren bekleed is met lood.

brugverlichting

In nauwe samenwerking met de brugontwerpers van ipv Delft maken we geregeld een lichtontwerp voor voetgangers-, fietsbruggen en verkeersbruggen. Doorgaans wordt het lichtontwerp geïntegreerd in het brugontwerp, zodat een mooi vormgegeven geheel ontstaat en de verlichting ten dienste staat van het brugontwerp. We ontwikkelden diverse handregels waarin verlichting is opgenomen en ontwerpen regelmatig maatwerk armaturen specifiek voor een bepaalde brug, zoals voor de Dolderbrug in Steenwijk. Daarbij zoeken we ook naar innovaties en out-of-the-box oplossingen als dat gepast is. Zo is bij een fietsbrug in Heerhugowaard de slijtlaag op het brugdek zo gekozen, dat deze het licht uit de handregels optimaal reflecteert en er geen aparte lichtmasten nodig zijn.

specials

Soms krijgen we de kans aan projecten te werken die met geen ander te vergelijken zijn. Het lichtontwerp voor voormalig spoorbrug De Hef in Rotterdam is daar een goed voorbeeld van. We ontwierpen verlichting die de vakwerkconstructie evenwichtig aanlicht en de kenmerkende kleur natuurgetrouw weergeeft. Verder maakten we een lichtprogramma dat ervoor zorgt dat elke avond lijkt of er om 22:00 en 23:00 uur een trein over de brug rijdt, doordat het licht dan in hoog tempo in opeenvolgende segmenten uit gaat en weer aan. Het lichtontwerp voor ’t Schip in Petten, een podium op het dorpsplein, is een ander one-of-a-kind project waar we zeer trots op zijn.

meer werkvelden

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

diensten