fbpx

geluidsscherm Apeldoorn

opvallend creatief ontwerp

Langs de noordzijde van de Oost Veluweweg (N793) bij Apeldoorn staat sinds kort een opvallend vormgegeven geluidsscherm, dat in hoogte varieert van 0,5 tot 4 meter. Ontwerpbureau ipv Delft tekende voor de vormgeving van de geluidsbarrière.

Een verdubbeling van de capaciteit van de N793 was aanleiding voor de gemeente Apeldoorn om een geluidsscherm te plaatsen. Uit geluidsberekeningen bleek dat het beoogde scherm lang niet overal dezelfde hoogte hoefde te hebben. De gemeente vroeg ipv Delft een creatieve oplossing te bedenken, die tot een eenduidig eindbeeld zou leiden. Het ontwerpbureau bedacht een scherm opgebouwd uit met steen gevulde schanskorven, dat in doorsnede trapeziumvormig is. Langs grote delen van de Oost Veluweweg volstaat het laagste deel, van 0,5 meter hoogte. Daar waar een hoger scherm nodig is steken de lagere delen voor de hogere delen langs.

Hierdoor ontstaan mooie, speelse overgangen tussen de verschillende hoogtedelen. Tegelijkertijd vormt het scherm langs de N793 visueel duidelijk een geheel.

ipv Delft was verantwoordelijk voor het esthetisch ontwerp van het geluidsscherm, uitwerking en uitvoering zijn door derden gedaan.

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

projectteam

Gerhard Nijenhuis
Maurits Lopes Cardozo

vergelijkbare projecten