fbpx

engineering

technische uitwerking

Een van de dingen die onze ontwerpen kenmerken, is dat techniek en vormgeving altijd hand in hand gaan. De meeste van onze ontwerpers zijn opgeleid aan de TU Delft en hebben een gedegen technische achtergrond. Dat is terug te zien in ons werk: we maken geïntegreerde ontwerpen waarin de techniek niet naderhand maar gelijktijdig is bekeken. Soms vormt een technische oplossing zelfs het uitgangspunt voor het ontwerp. Dit alles betekent dat we de engineering, de technische uitwerking van onze ontwerpen ook grotendeels zelf doen.

constructieve berekeningen

Voor de constructieve uitwerking van onze brugontwerpen kunnen we steunen op de expertise van onze eigen constructeurs. Vaak werken we daarnaast ook samen met partijen als Pieters Bouwtechniek en Adams bouwadviesbureau, waar we inmiddels een jarenlange relatie mee hebben.

in de praktijk

fietsbrug Nigtevecht

De engineering voor deze spectaculaire fietsbrug deden we samen met Jeroen Koot (stalen netwerkboog) en Ballast Nedam Engineering (aanbruggen). Onze eigen constructeurs maakten het parametrische computermodel waarmee de constructie voor de stalen netwerkboog is geoptimaliseerd. In vergelijking met het aanbiedingsontwerp, waarin de boogbrug nog een dubbele vakwerkboog was, leverde deze optimalisatie en de keuze voor een netwerkboog een besparing op van vijftig procent in de hoeveelheid benodigd staal.

viaduct Overhorst

Voor dit viaduct bedachten we de boomvormige steunpunten. Omdat we behalve techneuten ook vormgevers zijn, stelden we uiteraard wel eisen aan de dikte van de ’takken’. Qua engineering was het best een opgave te bedenken hoe wat we wilden ook daadwerkelijk gemaakt kon worden. Uiteindelijk is samen met de constructeurs van Strukton gekozen voor het op zijn kop produceren van de steunpunten. Zo zijn de boomtakken slank en hebben ze een strakke afwerking van het betonoppervlak.

PGL.04_040_viaduct-N303-Voorthuizen-ipvDelft

andere diensten

contactpersoon

Johan Büdgen
015 750 25 74