fbpx

parametrisch ontwerpen

ontwerpen = oplossingsruimte onderzoeken

Bij ipv Delft werken we aan het ontwerp en de voorbereiding van bruggen, tunnels en viaducten. Voor de opdrachtgever onderzoeken we de oplossingsruimte. We analyseren de eisen en bedenken creatieve oplossingen die binnen de eisen mogelijk zijn. Een zoektocht naar wat er mogelijk is!

parametrisch modelleren

Om veel verschillende varianten te kunnen beoordelen en de beste te kiezen gebruiken we parametrische software. Door parameters te variëren kunnen we veel verschillende varianten beoordelen en snel de optimale variant kiezen. Dit kunnen we doen voor alles wat we ontwerpen. We hebben al modellen voor viaducten, boogbruggen en tuibruggen, maar bijvoorbeeld ook voor tegelpatronen.

waarom parametrisch ontwerpen?

Onze ontwerpers en architecten gebruiken parametrische tools om:

  • de oplossingsruimte te onderzoeken met veel verschillende varianten om zo een goed uitgebalanceerd optimum te vinden;
  • de oplossing te optimaliseren, bijvoorbeeld op materiaal gebruik, duurzaamheid, kosten, uitstraling, inpassing in de omgeving;
  • het ontwerp nauwkeurig vast te leggen, ook als het erg veel elementen of een complexe vorm heeft;
  • wijzigingen snel en zonder veel dubbel werk te kunnen doorvoeren;
  • de koppeling met constructieve optimalisatie te maken.

integraal ontwerp

Naast het beeld en de geometrie kunnen we ook constructieve eigenschappen in het parametrisch model gebruiken. We streven altijd naar ontwerpen die helder en vanzelfsprekend zijn. Ondertussen moeten de ontwerpen wel aan allerlei complexe en soms tegenstrijdige eisen voldoen. Met een parametrisch model kunnen we veel parameters variëren en zo kunnen we echt integraal ontwerpen.

in de praktijk

Liniebrug Nigtevecht

De netwerkboog over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht is alleen zo slank doordat we de constructie parametrisch hebben ontworpen. De constructie is volledig geoptimaliseerd en diverse brugtypes zijn in allerlei varianten in 3D-modellen doorgerekend. Dezelfde manier van werken pasten we toe bij onze tweede netwerkboog, de fietsbrug over de A2 bij Eindhoven.

tunnels Bio Science Park

Ook voor de tunnels van het project Onderdoorgangen Bio Science Park in Leiden gebruikten we parametrische software. In dit geval om de op DNA-geïnspireerde tegelwanden zo te ontwerpen, dat er geen herhaling in zit.

verbeektunnel keramiek bio science park leiden ipvdelft

andere diensten

contactpersoon

Ivo Mulders
015 750 25 73