fbpx

straatverlichting

balans zoeken

Bij het ontwerpen van straatverlichting zijn met name de hoogte van de lichtpunten en de hart-op-hart afstand van de lichtmasten van invloed op het straatbeeld. Hoe hoger de mast, hoe groter het gebied dat met een mast bediend wordt, dus hoe minder masten er in totaal nodig zijn. Maar hoge masten geven ook meer strooilicht en roepen snel beelden op van snelwegen en industrieterreinen. Dat is natuurlijk niet wenselijk in een woonwijk of stadscentrum. Van lagere masten zijn er meer nodig. Dit heeft effect op de totale kosten. We zoeken daarom per situatie naar de juiste balans.

sfeer en uitstraling

Naast de plaatsing en hoeveelheid van de lichtpunten, draagt de vormgeving van armatuur en masten zelf natuurlijk ook bij aan de sfeer. Andere zaken waar we goed naar kijken zijn bijvoorbeeld de lichtkleur en lichtsterkte en de aansluiting op verlichting in omringende straten.

lichtvervuiling voorkomen

In woonwijken, zoals de stationsbuurt in Haarlem, is het belangrijk dat bewoners geen last hebben van de straatverlichting. Idealiter komt het licht alleen op straat en niet in de huizen. Het voorkomen van lichtvervuiling, een overdaad aan strooilicht of verblinding hebben daarom altijd onze volle aandacht bij het ontwerpen van straatverlichting.

meer werkvelden

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

diensten