fbpx

spoorbrug Miljoenenlijntje

Buitenring Parkstad

In de afgelopen jaren is in Limburg een nieuwe snelweg gerealiseerd: de BPL, Buitenring Parkstad Limburg. We ontwierpen hiervoor alle kunstwerken en (geluids)schermen. De bruggen hebben een herkenbare BPL-identiteit, op enkele unieke exemplaren na. De spoorbrug voor het Miljoenenlijntje, die de BPL kruist, is zo’n uitzondering. Behalve spoorbrug is de brug ook faunapassage en voetgangersbrug.

landschap

De inpassing en landhoofden van de brug zijn uitgevoerd zoals bij soortgelijk gelegen kunstwerken over de BPL, maar de unieke hekwerken zijn hier voor de weggebruiker op de BPL de beeldbepaler. Het hekwerk is doosvormig met een buitenzijde van geperforeerd staal en toont aan de ene zijde de historische stoomtrein die over het Miljoenlijntje rijdt en aan de andere zijde het glooiende Limburgse landschap inclusief de dieren die er van oudsher leven.

verlichting

De beeltenissen op het hekwerk zijn niet alleen overdag zichtbaar. Dankzij geïntegreerde verlichting komen ze ook ’s avonds bijzonder goed tot hun recht. Er is bewust gekozen voor een neutrale lichtkleur. Die voorkomt dat de brug een te frivole uitstraling krijgt en zorgt ervoor dat het beeld past bij het landschap en de rest van de BPL-kunstwerken.

specificaties

afmetingen: l=1,5 m | b=11 m
uitvoeringskosten: € 1.700.000

oplevering: 2019

meer informatie?

bel Marion Kresken:

015 750 25 76

projectteam

Chris Spierings
Rob Kruizinga

ipv Delft presentatieboek 
2020

vergelijkbare projecten