fbpx

beweegbare bruggen

brugtype

Bij het ontwerpen van een beweegbare brug vinden we een integrale aanpak essentieel. Techniek en vormgeving moeten hand in hand gaan, zodat de brug er verzorgd uitziet én optimaal functioneert. Daarbij spelen locatie en beoogde uitstraling een grote rol in de keuze voor het type beweegbare brug. Een ophaalbrug heeft bijvoorbeeld altijd een of meer beeldbepalende verticale elementen (de hameipoort of hameistijl), wat bij een draaibrug niet zo is. Zowel ophaal- als staartbruggen bieden veel mogelijkheden om een statement te maken in de vormgeving van de ballast.

standaard systeem

Een beweegbare brug vereist een uitgebreidere voorbereiding dan een vaste brug. De bestekken en aanbestedingsstukken zijn complexer. Om onze opdrachtgevers op dit punt te ontzien, ontwikkelden we een standaard beweegbare brug, de Hollandse Brug. Deze ophaalbrug is leverbaar in diverse varianten en ook een maatwerk ontwerp is mogelijk.

techniek zichtbaar

We hebben inmiddels een breed scala beweegbare bruggen in ons portfolio. Net als onze vaste bruggen hebben ze doorgaans een slanke constructie. Daarnaast laten we graag zien hoe het mechanisme van de brug werkt. Bij de Nieuwe Witterbrug in Assen verdwijnt de balanspriem bijvoorbeeld in de hamei als de brug opengaat en bij de Kadoelenbrug glijdt de ballastkist langs de tandheugelbaan richting het water.

integraal ontwerp

Naast de technische installaties die de brug beweegbaar maken, zijn er sluitbomen nodig, net als verkeersseinen voor scheepvaart en bruggebruikers. Vaak staan er ook een of meer cameramasten op of bij de brug en soms is verlichting gewenst. We integreren al deze elementen standaard in het ontwerp, zodat het aantal elementen beperkt blijft en de brug niet rommelig oogt. Projecten die dit goed illustreren zijn onder meer de brug Dronrijp en de fietsbrug Willem III in Assen.

meer werkvelden