fbpx

uitwerking basculebruggen Merwedekanaalzone

levendige wijk

De gemeente Utrecht werkt de komende jaren aan de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. Het gebied tussen het Merwedekanaal en de Europalaan verandert de komende jaren van een bedrijventerrein in een levendig stuk Utrecht. Twee bruggen voor fietsers en voetgangers zorgen voor snelle verbindingen door de nieuwe wijk vanuit het oostelijke deel van de stad. Lola architects maakte het landschapsontwerp voor de nieuwe wijk, KorthTielens architecten het schetsontwerp voor twee identieke beweegbare bruggen. Op basis van onze jarenlange ervaring met beweegbare bruggen zijn we gevraagd het brugontwerp verder uit te werken. Dit doen we in nauwe samenwerking met zowel de architect als Veldheer engineering, die de constructieve uitwerking en berekeningen op zich nemen.

compact en efficiënt ontwerp

De uitdaging voor ons is om het beoogde beeld vast te houden, maar de bruggen tegelijkertijd door slimme keuzes zo compact en efficiënt mogelijk te ontwerpen. Onze aandacht richt zich daarbij vooral op het bewegingswerk en de benodigde kelder. Een van de voorstellen die we gedaan hebben, is om het beweegbare dek bij opening een hoek van 45 graden te laten maken, in plaats van de gebruikelijke 90 graden. Dit bespaart zowel energie als materiaal. Hoe verder de brug opent, hoe meer windlast het brugdek vangt en hoe dieper de kelder moet zijn om plaats te bieden aan het contragewicht.

optimale inpassing

De bruggen zijn ingetogen, zonder verticale elementen en zonder tussensteunpunten. Ze zijn ontworpen als rustige bruggen door het park, met rechte aanbruggen en een lang beweegbaar dek. Omdat de watergang veel gebruikt wordt door roeiers, is gekozen voor een vrije doorvaart van 25 meter, zonder obstakels in het water. Verder komt op beide oevers een faunapassage en worden er vleermuiskasten in de bruggen geïntegreerd. Ook het afstemmen van de totale inpassing behoort tot ons takenpakket. Daarbij kijken we uiteraard naar de situatie en de wensen van de opdrachtgever, maar ook naar onder meer technische en ecologische eisen.

specificaties

partners: Veldheer engineering, KorthTielens architecten
status: uitwerking do
oplevering: nog onbekend

meer informatie?

bel Chris Wattel:
015 750 25 75

projectteam

Chris Wattel
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten