vastleggen architectonische en ruimtelijke kwaliteit
Een beeldkwaliteitsplan beschrijft hoe een project (bijvoorbeeld een brug, viaduct of tunnel) er na realisatie uit moet zien. De functionele eisen komen daarbij aan bod, evenals de vormgeving, uitstraling, de architectonische kwaliteit en te gebruiken materialen. De mate van uitwerking kan per project verschillen.
invullen en / of opstellen
Bij ipv Delft komen we op twee manieren met beeldkwaliteitsplannen in aanraking: ofwel we worden gevraagd een ontwerp te maken op basis van het bestaande beeldkwaliteitsplan (BKP) of referentieontwerp, of we zijn zelf de partij die het beeldkwaliteitsplan opstelt. In het laatste geval is het belangrijk ook in de uitvoering bij het project betrokken te blijven om erop toe te zien dat de beoogde beeldkwaliteit wordt behaald.
referentieontwerp als beeldkwaliteitsplan
Een BKP kan de vorm hebben van een referentieontwerp. Niet alles ligt er al in vast en ontwerper en uitvoerder hebben een zekere mate van vrijheid in de uitwerking van het ontwerp. Projecten waarbij we een bestaand referentieontwerp uitwerkten zijn onder meer de fietsbrug Buurtcentrum Noord in Heerhugowaard en de beweegbare brug Dronryp. Voor de bruggenfamilie voor de Bijlmerweide in Amsterdam en de verdiepte aanleg van de N280 in Roermond waren we juist degenen die het BKP maakten.
Welstand Buitenring Parkstad Limburg
Het meest omvangrijke project waarbij we op basis van een door anderen opgesteld BKP werkten, was het BPL-project. Voor 39 kunstwerken in en over de nieuwe Buitenring Parkstad maakten we het architectonische en landschappelijke ontwerp. Afmetingen, brugtypes en de ligging ten opzichte van de nieuwe snelweg liepen erg uiteen. Daarom stelden we eerst een overkoepelende ontwerpvisie op, die samen met het beeldkwaliteitsplan houvast bood tijdens de ruimtelijke uitwerking. Ook presenteerden we de uitgewerkte ontwerpen voor de kunstwerken aan de Welstand. Deze commissie toetst of de ontwerpen voldoen aan redelijke eisen van welstand, zoals die vastgelegd zijn in de Welstandsnota.
beeldkwaliteitsplan N280 Roermond
Voor de verdiepte aanleg van de N280 in Roermond stelden we zelf het beeldkwaliteitsplan op. Daarin legden we de esthetische kwaliteit van het eindresultaat vast en de wijze waarop naleving van het BKP getoetst zal worden gedurende het vervolgproces (beoordelingscriteria). Onderwerpen als de stand van de keerwanden (verticaal) en de vorm van de brugranden (recht) komen in het document aan bod. Het BKP was nodig omdat het project werd aanbesteed met een geïntegreerd contract. Zowel de uitvoering als de nadere uitwerking van het ontwerp wordt daarbij door de uitvoerende aannemer verricht. Het BKP maakte als bindend document deel uit van het contract.
andere diensten
contactpersoon
Ivo Mulders
015 750 25 73