fbpx

participatie en co-design

van inspraak tot samen ontwerpen

Omdat de openbare ruimte van iedereen is, is het vaak wenselijk om grote aanpassingen al vroeg te delen en bespreken met omwonenden, lokale ondernemers en andere betrokken partijen. De mate van participatie kan sterk variëren, van een bewonersavond tot een reeks ontwerpsessies met een werkgroep van betrokkenen. Ook het voorleggen van diverse ontwerpen en bewoners vervolgens laten stemmen op het ontwerp van hun voorkeur is een veel toegepaste vorm van participatie. Bij ipv Delft hebben we ervaring in het organiseren en leiden van vrijwel alle vormen van participatie.

voordelen en valkuilen

Op ons kennisblog staat een blog-item van ipv’er Marion Kresken over de voordelen en valkuilen van participatie. Interessant voor iedereen die overweegt een particpatietraject op te zetten, maar hier weinig ervaring mee heeft.

in de praktijk

totaalontwerp Nieuwe Markt

Het ontwerp voor de herinrichting van dit grote plein kwam tot stand via  een tweetal co-design sessies, waaraan politici, ondernemers, bewoners en lokale architecten deelnamen. Tijdens deze bijeenkomsten zijn eerst alle wensen geïnventariseerd en vervolgens is iedereen per subgebied en type elementen gaan schetsen. Er bleek meer behoefte aan zowel intimiteit als activiteit te zijn, en een betere mix was gewenst. In een tweede bijeenkomst is verder gewerkt aan het ontwerp aan de hand van een drietal posters met opties voor diverse aspecten. Zo is verder scherp gekregen wat nou echt belangrijk was voor de herinrichting van het plein. Van daaruit maakten we het uiteindelijke ontwerp.

herinrichting Merwedeplein

In Sliedrecht werden we gevraagd het schetsontwerp van de gemeente verder uit te werken. Dit ontwerp was in nauwe samenwerking met de ondernemers en eigenaren van de panden rond het Merwedeplein tot stand gekomen. In de uitwerking stelden we een aantal wijzigingen voor. Uiteraard moesten de betrokkenen akkoord gaan met deze aanpassingen, dus hebben we overleg gevoerd en de voorgestelde wijzigingen toegelicht. Ontwerper Winie Dijksterhuis wist alle betrokkenen te overtuigen, wat leidde tot het eindresultaat. Lees ook het blog-item over de herinrichting van het Merwede- en Horecaplein, waarin Dijksterhuis vertelt over de doorgevoerde aanpassingen.

andere diensten

contactpersoon

Winie Dijksterhuis
015 750 25 77