fbpx

herinrichting Merwedeplein Sliedrecht

aanpassen schetsontwerp

Ipv Delft ontwierp en begeleidde de herinrichting. Uitgangspunt was het schetsontwerp dat de gemeente samen met ondernemers en omwonenden maakte. In de uitwerking kwam ipv Delft met diverse aanpassingen die het eindresultaat sterk hebben verbeterd. Zo heeft het plein nu een echte verblijfskwaliteit, met voldoende zitgelegenheid en aanzienlijk meer groen. Ook de looproute naar het winkelcentrum in de oksel van het plein is beter zichtbaar en breder, zodat het geheel veel ruimtelijker oogt. Twee extra bomen en een nieuw groenelement maken het geheel af.

bestrating legt nadruk

Het schetsontwerp bevatte een rechthoekige rode loper in de bestrating, die doorliep tot in de doorgaande winkelstraat. Het ontwerpbureau stelde een inversie van dit idee voor, zodat de nadruk niet op de looproute ligt, maar juist op de verblijfsruimte. Zodoende heeft het plein nu een gestreept tapijt, dat net als in een woonkamer zorgt voor sfeer en de scheiding tussen loop- en verblijfsruimte aangeeft.

multifunctioneel plein

De inrichting van het bestaande plein was, net als het schetsontwerp, sterk gericht op betalende klanten. Wie zonder te betalen op het plein wilde verblijven, had weinig mogelijkheden. Door meer zitgelegenheid te creëren bij het speelelement en een groenelement met zitrand op de loper te plaatsen, heeft het plein ook echt een verblijfsfunctie gekregen. Bovendien spreekt het plein nu zoveel mogelijk doelgroepen aan en is het daarmee een plek geworden van verbinding.

De zitelementen zijn goed zichtbaar vanuit de winkelstraat, waardoor het winkelend publiek al vanuit de verte ziet dat er een ruimte nadert waar iets te beleven valt. Met name de bankjes rond het speeltuintje en het zitelement op het tapijt worden sinds de oplevering veel gebruikt.

betrokken ondernemers

Het schetsontwerp voor beide pleinen kwam tot stand in samenwerking met de betrokken ondernemers en pandeigenaren. Zij delen ook in de kosten van de herinrichting.

specificaties

aannemer: GKB
betrokken partijen: De Groot& Schagen, Garden Inspirations, Gebroeders De Koning, Boerplay, Wienerberger, Bouwbedrijf Visser
uitvoeringskosten: ca. € 325.000
oplevering: 2020

gerelateerd project

Dit project is gelijktijdig uitgevoerd met herinrichting Horecaplein Sliedrecht.
Lees ook het uitgebreide blog-item waarin Winie Dijksterhuis het ontwerp toelicht.

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Winie Dijksterhuis

projectboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur

vergelijkbare projecten