fbpx

verbeterde voetgangersverbinding Roermond

designer outlet

Het DOR, designer outlet Roermond, trekt veel publiek. Slechts een deel daarvan bezoekt ook de binnenstad, terwijl die letterlijk om de hoek ligt. Reden voor de gemeente om de bestaande voetgangersverbinding onder de loep te nemen. Daarvoor benaderde ze ons. Er bleek volop ruimte voor verbetering. In samenspraak met ondernemers en gemeente maakten we een aantal ontwerpen voor diverse ingrepen. Meer groen, minder verrommeling en een betere zichtlijn vormden daarbij de hoofdpunten.

bewuste keuze

Er was niet voldoende geld beschikbaar om alle voorgestelde ingrepen te realiseren. Mede hierdoor was het noodzakelijk keuzes te maken. We hebben bewust ingezet op de grote gebaren: de rode loper in de bestrating en grote groeneilanden met zitgelegenheid. Zo ontstaat eenheid en rust.

groeneilanden

Om het Kazerneplein tussen het DOR en de brede voetgangerstunnel onder de N280 aantrekkelijker te maken, ontwierpen we grote ronde groeneilanden met geïntegreerde houten zitrand. Het groen maakt de openbare ruimte aangenamer en de zitgelegenheid geeft het gebied een verblijfsfunctie. Doordat het plein zich bovenop een ondergrondse parkeergarage bevindt, is het planten van grote, opvallende bomen helaas niet mogelijk. Daarom kozen we voor een warme rode kleur, die ervoor zorgt dat de groeneilanden al van veraf op positieve wijze de aandacht trekken en kleur geven aan het plein.

bestratingsontwerp

Ook op bestratingsniveau is het plein aangepakt. We brachten een brede lopen aan in de bestrating, die de looproute letterlijk aangeeft. Een relatief simpele ingreep, maar met groots effect. Aan weerszijden van de rode loper kon de bestaande antracietkleurige bestrating intact blijven.

groene terrasschermen

Naast de groeneilanden en bestrating, ontwierpen we ook uniforme terrasafscheiding: plantenbakken met glazen scherm. Toepassing hiervan zorgt voor een aanzienlijk rustiger straatbeeld, doordat alle terrassen dezelfde afscheidingen hebben. Bovendien voegen de afscheidingen ook wat broodnodig groen toe.

centrumzijde

Aan de andere zijde van de N280 wordt de voetgangersroute eveneens extra onder de aandacht gebracht. Hier plaatste de gemeente door ons ontworpen betonnen banken met houten zitting in de Grote Kerkstraat. Net als de groeneilanden op het Kazerneplein, dragen deze bij het versterken van de verblijfskwaliteit van het gebied.

specificaties

uitvoering inrichtingselementen: Rots Maatwerk
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Sietse Cieraad:
015 750 25 78

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Winie Dijksterhuis
Sietse Cieraad
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten