fbpx

herinrichting schoolplein ROC

schoolplein

ROC Mondriaan opende onlangs een nieuwe locatie aan de Meppelweg in Den Haag. Het bestaande monumentale pand werd volledig gerenoveerd en ook het schoolplein is onder handen genomen. Ipv Delft maakte het ontwerp voor de herinrichting van het schoolplein. Het resultaat: een open, rustige en groene oase die zich leent voor multifunctioneel gebruik.

orthogonaal

Het monumentale gebouw is dankzij de nieuwe inrichting van het plein weer goed zichtbaar vanaf de straat. Dit komt onder meer door de logische, orthogonale opzet van het pleinontwerp, waarbij open zichtlijnen vanaf de straat de richting bepalen. Deze opzet versterkt niet alleen het karakter van het schoolgebouw, maar zorgt er ook voor dat omwonenden direct zicht hebben op de activiteiten van de leerlingen op het plein. Dit bevordert interactie met de buurt.

Binnen de gekozen opzet van de herinrichting plaatsten we de benodigde voorzieningen zoveel mogelijk langs de randen om het open zicht te behouden. De fietsenstallingen zijn opgesteld in evenwijdige rijen langs de erfgrens en de glazen kas, die gebruikt wordt voor onderwijsdoeleinden, staat aan dezelfde kant van het plein. De gevraagde moestuin ligt in het midden aan de straatkant, zodat een aantrekkelijk en groen beeld ontstaat.

groen

De markante bestaande bomen zijn behouden. We ontwierpen er langgerekte ziteilanden met betonnen zitranden omheen. Deze creëren individuele groeneilanden met telkens een of twee bomen in het hart. Houten zittingen geven een speelse touch aan het geheel. De langwerpige groeneilanden versterken de hoofdstructuur van het plein: ze vormen een logische afscheiding tussen de middenzone die bestemd is voor activiteiten en de doorgaande looproute aan de andere zijde. Het hoofdvolume van de boomvakken doorbreken we met twee schuine doorgangen, die logische routes toevoegen.

Verder versterken langgerekte groenvakken met lage beplanting de opdeling van het plein in verschillende functionele zones. Tegelijkertijd zorgen ze voor een aangename groene sfeer. Om het plein zo open mogelijk te houden en uit oogpunt van sociale veiligheid, is voor alle groenvakken specifiek laagblijvende beplanting gekozen. Het beplantingsplan is gemaakt door Slager Groenadvies BV Landscape & Citydesign.

bestrating

In het verlengde van de moestuin, tussen de hoofdingang en de fietsenstalling, creëerden we met afwijkende bestrating een rechthoekig veld. Dit kan als voetbal- of speelveld dienen, maar biedt ook ruimte aan optredens of andere activiteiten.

Het kleurgebruik in bestrating en inrichtingselementen hielden we bewust ingetogen en neutraal. Zo is het schoolgebouw zelf, een Rijksmonument, de ster van het terrein. De bestrating is lichtgrijs met donkergrijze accenten. We kozen voor doorlopende donkere lijnen, die de grote ruimte op speelse wijze opdelen en aansluiten bij het geometrische karakter van het gebouw.

omgeving

Om het schoolplein en de school zelf nog sterker te verankeren in de directe omgeving, loopt de bestrating van het plein door tot aan de stoeprand. Zo is op straatniveau direct zichtbaar dat zich hier iets bijzonders bevindt. Ook de nieuwe beplantingsvakken langs de buitenrand van het schoolplein aan straatzijde dragen hier aan bij.

specificaties

Partners: RPS
Oplevering: 2023
Afmetingen: ca. 35 bij 50 m

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten