fbpx

lichtvisie en lichtplan

verlichting vertelt een verhaal

Goede verlichting draagt niet alleen bij aan een veilige en prettige leefomgeving, maar biedt ook mogelijkheden de openbare ruimte aantrekkelijker te maken voor burgers en bezoekers en het verhaal van een bijzondere plek te vertellen. Een voorbeeld waarbij dat goed gelukt is, is het Theaterplein in Hellevoetsluis. Een spoor van licht in de bestrating verbindt het plein met het nabijgelegen water en een lichtprojectie van voetafdrukken refereert aan het verleden van de stad als oorlogshaven.

vergroten aantrekkingskracht

Zo kan een aansprekende lichtvisie/lichtplan bijzondere accenten en verbanden leggen en de aantrekkingskracht van de openbare ruimte in de avonduren aanzienlijk vergroten. Ook de verlichting in het sluisgebied in Leidschendam laat dit goed zien. Door de monumentale en karakteristieke panden in het gebied ’s avonds aan te lichten, blijft de openbare ruimte aantrekkelijke en uitnodigend.

verschil visie en plan

Een lichtvisie beschrijft het lichtbeeld op grotere schaal. Zo’n visie kan bestuurlijk worden gebruikt om toekomstige plannen met de verschillende belanghebbenden te communiceren en te realiseren. Een lichtplan is concreter en bevat een verdere invulling van de lichtvisie.
Of het nu gaat om een lichtvisie of een lichtplan, bij het opstellen van beide maken we een zorgvuldige contextanalyse en leggen de toekomstige beeldkwaliteit vast. Ook de kosten voor een gewenst lichtplan brengen we vooraf in beeld, zodat de juiste keuzes kunnen worden gemaakt.

meer werkvelden