fbpx

brug Zwaaikom, Oosterhout

betonnen verkeersbrug

In Oosterhout realiseren ontwikkelaar Roosdom Tijhuis en aannemer De Kuiper een nieuwe woonlocatie: Zwaaikom. Een van de toegangswegen voor de nieuwe wijk kruist de zijarm van het Wilhelminakanaal, tussen de Koningsdijk en de Korenbocht. Het betreft een eenvoudige betonnen verkeersbrug met twee tussensteunpunten en een uitneembaar middendeel, bedoeld om incidenteel uit te nemen bij baggerwerkzaamheden. Dit deel wordt eveneens in beton uitgevoerd.

bijzondere brugrand

Ipv Delft is gevraagd het ontwerp voor de brug te verbijzonderen. Dit hebben gedaan door onder meer aangepaste leuningen en cortenstalen randelementen te ontwerpen. Deze brugrand van weervast staal springt niet alleen in het oog door de materiaalkeuze, maar ook door de dichtregel die erin is aangebracht. De letters bestaan uit kleine perforaties in de stalen brugrand, waar ’s avonds de ingebouwde verlichting doorheen naar buiten schijnt. De tekst is hierdoor zowel overdag als ’s avonds goed te lezen en ’s avonds zorgt de verlichting voor een uitnodigende sfeer.

stoer karakter

We kozen voor cortenstaal omdat de uitstraling daarvan goed aansluit bij het stoere karakter van het Wilhelminakanaal. De stortstenen op het talud onder de aanlandingen passen hier eveneens bij. Naast het randelement voegden we ook een houten handregel toe aan het oorspronkelijk bedachte stalen hekwerk. Een klein detail, maar voor de uitstraling en ‘aaibaarheid’ een significant verschil. Hetzelfde geldt voor het verplaatsen van de lichtmasten. Oorspronkelijk zouden deze op betonnen sokkels staan, direct naast de brugrand. We stelden voor de masten te verplaatsen richting het voetpad en ze als reguliere lichtmasten in de bestrating op te nemen. Dit leidt tot een verzorgder en rustiger beeld.

begeleiding uitvoering

In opdracht van de gemeente ontwierpen we niet alleen brugrand en hekwerken, maar verzorgden we ook de begeleiding van de uitvoering.

specificaties

oplevering: 2023

meer informatie?

bel Ivo Mulders

projectteam

Ivo Mulders
Sam de Koning
Thijs Beerkens
Ronald Rozemeijer

vergelijkbare projecten