fbpx

brug Borculo

klassieke uitstraling

In opdracht van de gemeente Berkelland ontwierpen we een verkeersbrug in de Burgemeester Bloemersstraat in Borculo. Op die locatie lag een grondwal met waterdoorvoer, maar de gemeente wilde deze graag vervangen door een brug. De Berkelzomp, een historische boot waarmee in de regio diverse tochten te maken zijn, zou er dan onderdoor kunnen varen, wat nieuwe routes mogelijk maakt. De wensen voor de uitstraling van de brug waren van meet af aan helder: een metselwerk boogbrug met een klassieke uitstraling, natuurstenen accenten en een sierlijke leuning.

metselwerk en natuursteen

We ontwierpen een zorgvuldig gedetailleerde, verzorgde brug. Het metselwerk loopt door tot zo’n zeventig centimeter boven het brugdek, zodat het een borstwering vormt. Daar bovenop ontwierpen we een ranke stalen leuning van beperkte hoogte die met zijn slankheid refereert aan klassieke gietijzeren bruggen. Op de bovenzijde van de borstwering pasten we het gewenste natuursteen toe, evenals rond de doorvaartopening en in de beëindiging van de vleugelwanden. Mede doordat het metselwerk doorloopt tot op de hoge landhoofden, vormt het ontwerp een waardige toegangsbrug naar het centrum van de stad.

integraalbrug

Achter het metselwerk gaat een betonnen integraalbrug schuil. Het geheel is ter plekke gemaakt. Met het oog op de omliggende bebouwing is gekozen voor een fundering op trillingsvrije schroefpalen. Een duurdere optie dan standaard funderingspalen, maar met aanzienlijk minder kans op schade en overlast door trillingen.

materialisering

Het metselwerk is uitgevoerd in kettingverband bij het rechte deel van de brug. In de bochten kozen we voor koppenverband, waarmee makkelijker in radius te metselen is. Al het natuursteen is Angola Black, een zwarte granietsoort. De natuurstenen blokken zijn op maat gefreesd. Vooral bij de sluitstenen op de borstwering is goed te zien dat dit maatwerk tot een kwalitatief hoogwaardig resultaat heeft geleid.

specificaties

uitvoering: Aannemingsbedrijf Platenkamp
afmetingen: l=14,4 m | b=9 m | doorvaarthoogte=1,8 m
uitvoeringskosten: 340.000,- euro
oplevering: 2023

meer informatie?

bel Sam de Koning:
015 750 25 78

projectteam

Sam de Koning
Johan Büdgen
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten