fbpx

viaduct Cattenbroekertunnel, Woerden

dubbel viaduct

Als onderdeel van de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Snellerpoort, is in 2022 de verlenging van de nieuwe Beneluxlaan gerealiseerd, parallel aan de het bestaande spoorweg ten noorden van de geplande nieuwbouwwijk. Voor de realisatie van de Beneluxlaan was ter hoogte van de Cattenbroekertunnel een nieuw viaduct over de fietstunnel nodig. Wij maakten daarvoor het ontwerp. Het gaat om een dubbel viaduct: één voor gemotoriseerd verkeer en één voor fietsers en voetgangers.

monoliet

We ontwierpen de bruggen ieder als een monolieten betonnen balk, die over de tunnelbak heen is gelegd. Dit effect van ‘een balk over de tunnel’ wordt versterkt door de technische uitwerking: er zijn geen zichtbare landhoofden. De fundering bevindt zich uit het zicht, direct achter de bestaande tunnelwanden. Vanwege een grote hoeveelheid ondergrondse kabels en leidingen was er maar beperkte ruimte voor de fundering. We kozen daarom voor trillingsvrije geschroefde stalen buispalen.

sculptuur

De hoge betonnen randen van de bruggen werken geluidsreducerend richting de omgeving. Bovendien geven ze het viaduct een sterk eigen karakter. Het reliëf, aangebracht met structuurmatten, versterkt geeft de bruggen een sculpturale kwaliteit van de bruggen. Het ontwerp van het stalen hekwerk is afgestemd op de verticale lijnen in het beton.

hoogteverschil

In de uitwerking vroeg de detaillering van het brugdek extra aandacht. De benodigde dekhoogte van de verkeersbrug is vanwege de zwaardere belasting groter dan die van de fiets-/voetgangersbrug. Het aansluitende maaiveld is bij beide echter even hoog en we wilden dat ook de onderzijden gelijk zouden liggen. Om een onnodig grote constructiehoogte bij de brug voor langzaam verkeer te voorkomen, vingen we het hoogteverschil op in de wegverharding.

plaatsing

De bruggen bestaan uit voorgespannen prefab betonnen liggers met een lengte van 18 meter. De plaatsing vereiste een zware kraan en tijdelijke afsluiting van het ondergelegen fietspad. Uiteindelijk zijn alle liggers in één nacht geplaatst en was de overlast zeer beperkt. De liggers zelf zijn integraal verbonden met de landhoofden.

bruggenfamilie

Behalve dit dubbele viaduct, ontwierpen we voor Snellerpoort ook een bruggenfamilie en kademuur. De ruwbouw van de kademuur en één van de verkeersbruggen wordt momenteel gerealiseerd. We hebben er bewust voor gekozen om de bruggen over de Cattenbroekertunnel zich qua vormgeving te laten onderscheiden van de bruggenfamilie in Snellerpoort.

specificaties

aannemer: Van Hees & Zonen
oplevering: 2022

meer informatie?

bel Sam de Koning:
015 750 25 75

projectteam

Johan Büdgen
Sam de Koning

vergelijkbare projecten