fbpx

fietstunnels en zonnewijzer, N345 Brummen

rotonde als zonnewijzer

Om de verkeersoverlast in De Hoven (pal tegenover Zutphen, aan de IJssel) te beperken, legt de provincie Gelderland een ringweg rond het dorp aan. De nieuwe weg krijgt twee ongelijkvloerse kruizingen. De provincie heeft ons gevraagd het ontwerp voor de fietsonderdoorgangen te maken. Een markante cortenstalen naald maakt het hart van de rotonde tot zonnewijzer.

ingetogen ontwerp

De vormgeving van de onderdoorgangen is sober en ingetogen, zodat ze zoveel mogelijk opgaan in het landschap. Vanwege het hoge grondwaterpeil waren betonnen tunnelbakken onvermijdelijk. We kozen ervoor deze te voorzien van groene taluds. Zo dalen fietsers tussen groene taluds af richting de onderdoorgang.

kunstwerken

De viaducten zijn ook ingetogen ontworpen. Ze bestaan uit een betonnen constructie met zichtbare tunnelrand. De verticale keerwanden aan weerszijden van de tunnels zijn bekleed met donkergrijs metselwerk. Als hekwerk pasten we een zeer sober ontwerp toe, bestaande uit twee horizontalen en balusters op grote onderlinge afstand. Dit hekwerk sluit goed aan bij bestaande hekwerken in de omgeving en het agrarische karakter van de regio.

uniek

Om bij de rotonde het maaiveld zichtbaar te verbinden met de onderdoorgang en het verdiept aangelegde fiets- en voetgangerspad, ontwierpen we een markante eye-catcher: de zonnewijzer. De betonnen randen van vide in het midden van de rotonde vormen een perfecte cirkel. Dit bracht ons op het idee van de zonnewijzer. Een zorgvuldig geplaatste cortenstalen naald van .. meter hoog geeft met zijn schaduw de tijd aan. Het resultaat is een unieke, iconische rotonde.

lichtontwerp

Naast het ontwerp van de onderdoorgangen en de zonnewijzer, maakten we ook het lichtontwerp. Het hart van de rotonde wordt aangelicht vanuit de punt van de zonnewijzer. Dit maakt plaatsing van lichtmasten overbodig. De tunnels zelf hebben verlichting die is geïntegreerd in de tunnelwanden.

specificaties

aannemer: Van Spijker Infrabouw
berekeningen zonnewijzer: Helios Sonnenuhren
oplevering: 2022

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 76

projectteam

Marion Kresken
Joris Veerman
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten