fbpx

toegangspoorten begraafplaats

eigentijds en passend

De geschiedenis van de Algemene Begraafplaats Tongerseweg gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. In de loop der tijd is de begraafplaats vele malen aangepast en uitgebreid. Alle elementen zijn een duidelijke en herkenbare uitdrukking van de tijd waarin ze gerealiseerd zijn, maar samen vormen ze toch een samenhangend geheel. In 2021-2022 is de begraafplaats gerenoveerd en uitgebreid met onder meer het Herdenkingsbos, waar nabestaanden
een boom kunnen planten ter nagedachtenis van hun overleden dierbaren. Deze manier van herdenken past goed bij de huidige tijd. Ook deze uitbreiding is dus weer duidelijk een ‘product’ van de tijd waarin deze gerealiseerd wordt.
ipv Delft ontwierp de twee nieuwe toegangspoorten voor de uitbreiding van de begraafplaats, aan de zijde van het Planetenhof. We zijn op zoek gegaan naar een eigentijds ontwerp dat past bij de begraafplaats als totaal en het Herdenkingsbos in het bijzonder.

metselwerk

De twee bestaande toegangspoorten, aan de Tongerseweg en de Javastraat, zijn zeer verschillend, maar zijn beiden in roodbruin metselwerk uitgevoerd. Door de nieuwe poorten ook in roodbruin metselwerk uit te voeren sluiten we daar niet alleen op aan maar versterken we ook de band tussen de verschillende toegangen.

uitnodigend karakter

Het Herdenkingsbos heeft door zijn parkachtige uitstraling de potentie om een prettige verblijfsplek te worden. De buurt wordt impliciet uitgenodigd om het Herdenkingsbos te bezoeken. De nieuwe toegangspoorten sluiten aan bij dit open karakter. In omvang en uitvoering zijn de poorten daarom minder formeel dan de bestaande toegangsgebouwen. De draaihekken in de poort zijn heel transparant, zodat ook in gesloten stand het Herdenkingsbos goed zichtbaar is. De poort heeft geen bovenregel, zodat in geopende stand een volledig vrije doorgang ontstaat.

horizontale lijnen

De toegangspoorten hebben een horizontaal karakter waardoor ze worden opgenomen in de lange lijn van de 1,80 m hoge haag die de begraafplaats omringt. De poorten vormen geen hinderlijke onderbreking van deze lijn maar maken er een logisch onderdeel van uit. De poorten zijn iets hoger dan de aansluitende hagen om de entrees duidelijk te markeren.

natuurlijk thema

In de detaillering zochten we aansluiting bij het natuurlijke karakter van het Herdenkingsbos. De draaihekken in de poort zijn geïnspireerd op een boom die zijn bladeren laat vallen als subtiele verwijzing naar nabestaanden die hun dierbaren hebben verloren. De gevallen bladeren, die doorlopen in het metselwerk, zorgen niet alleen voor een eigen uitstraling van de poorten, maar geven de draaihekken tevens de benodigde constructieve sterkte. Doordat de tussenschotten die de takken vormen haaks op het hek zijn geplaatst en de schotten voor de bladeren juist parallel aan het hek ziet antracietgrijze hek er uit elk standpunt net weer even anders uit. Kijk je langs het hek dan is de takkenstructuur duidelijk zichtbaar en vallen de bladeren weg. Kijk je er haaks op dan zie je juist de takken niet, maar wel de bladeren. De bronskleur van de bladeren, evenals de letters met de naam van het Herdenkingsbos en
de begraafplaats, verlevendigt het beeld op subtiele wijze nog iets verder.

specificaties

oplevering: 2023

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Niels Degenkamp
Ivo Mulders

vergelijkbare projecten