fbpx

sculpturale uitkijktorens

samenwerking

Uitkijktorens zijn fascinerend, ook voor brugontwerpers. Wat zou er gebeuren als we bijvoorbeeld het principe van de tuibrug toepassen op een uitkijktoren? Binnen ons bureau ontstond zo de gedachte om concepten voor sculpturale uitkijktorens te ontwikkelen. We bundelden krachten met de Koreaanse architect Saul Kim, die uitblinkt in het bedenken en op minimalistische wijze modelleren van interessante architectonische concepten. De samenwerking resulteerde in conceptontwerpen voor drie sculpturale uitkijktorens en een sculpturale brug/uitkijktoren.

afmetingen

Hoewel het vooralsnog gaat om concepten, hebben we uiteraard wel al nagedacht over materialisering en technische haalbaarheid. De beoogde hoogte van de drie torens is zo’n twaalf tot vijftien meter, met een platform of rustplateau op elke drie tot drieënhalve meter.

pyloon

Een enkele pyloon waaromheen een sculpturaal, vrijhangend pad de bezoeker omhoog voert. Het pad is trap, rustpunt en uitkijkplatform ineen en biedt volop zicht rondom.
Wat ons betreft komt dit ontwerp het best tot zijn recht in een combinatie van weervast staal en regulier staal. Door het pad uit te voeren in het roodbruine weervast staal, komt de sculpturale, slanke vorm mooi tot zijn recht.

opengewerkte driehoeken

Een ander concept is dat van de gestapelde driehoekige piramides, waarbij zich per niveau een trap aan een van de ribben bevindt. De trappen voeren bezoekers telkens in een andere richting en bovenop bevindt zich een royaal uitkijkplateau.
Bijzonder aan dit concept is dat de bezoeker zich langs de buitenzijde van de opengewerkte constructie begeeft. Het is mogelijk om naar keuze zijvlakken van de piramides dicht uit te voeren, om zo te spelen met zichtlijnen en open en dicht.

Escher-geïnspireerd

Een monoliete toren gecombineerd met een uitkragend pad dat zich telkens onder eenzelfde hoek buigt en daardoor langs en door de torenconstructie loopt. Dit concept laat bezoekers niet alleen de binnenruimte van de toren telkens anders ervaren, maar geeft ook veel afwisseling wat zichtlijnen en licht en donker betreft.
De toren zelf kan volgens ons het beste zo monoliet mogelijk worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in beton of metselwerk, de trap leent zich het beste voor uitvoering in staal.

symmetrische brug

Ogenschijnlijke eenvoud die eigenlijk best complex is. Dit concept biedt bezoekers zowel een functionele oversteek als een object om te verkennen. Er zijn veel routes mogelijk, waardoor ook de beleving van de omgeving telkens weer anders zal zijn.
Qua materialisering is zowel beton als staal denkbaar, waarbij we voor staal denken aan een dichte constructie opgebouwd uit staalplaten, zodat de massieve uitstraling van het concept in tact blijft.

meer informatie?

bel Sam de Koning:
015 750 25 70 78

of bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 70 72

projectteam

Gerhard Nijenhuis
Sam de Koning
Denis Bacal
Lars Vermeulen
Thijs Beerkens

projectlocatie

We zoeken nog locaties voor onze uitkijktorens. Weet u een geschikte plek en is de bouw van een uitkijktoren daar een realistische mogelijkheid? Dan horen we graag van u!

vergelijkbare projecten