fbpx

circulair ontwerpen

combinatie van duurzame oplossingen

Circulaire oplossingen hebben de toekomst. We werken daarom graag aan duurzame en/of circulaire projecten en hebben veel ervaring op dit vlak. Wat de beste insteek is, verschilt per situatie en hangt onder meer af van wat wenselijk en haalbaar is. Idealiter worden meerdere aspecten van circulair ontwerpen gecombineerd. Een paar voorbeelden van manieren waarop we werken aan circulariteit:

  • analyseren van wat echt nodig is en wat weggelaten kan worden
  • optimaliseren van het ontwerp, zodat het materiaalgebruik minimaal is
  • kiezen voor een zo laag mogelijke milieubelasting (MKI-score)
  • ontwerpen voor een zo lang mogelijke levensduur
  • toepassen van gerecyclede materialen
  • gebruikmaken van materialen en bouwelementen die zelf weer opnieuw te gebruiken zijn
  • modulair en/of demontabel bouwen.

analyseren van behoefte

Onze standaard ontwerpaanpak is gericht op integraal ontwerpen. Circulariteit maakt daar ook deel van uit. Een van de vragen die we onszelf en de opdrachtgever aan de start van een project stellen is: wat is de behoefte? Meer over hoe deze vraag kan leiden tot een andere oplossing dan initieel gedacht kunt u lezen in ons blogitem Circulair in de bruggenbouw.

rol opdrachtgever bij circulariteit

In de uitvoeringsfase kan er eveneens veel gewonnen worden op het gebied van circulariteit. Denk aan toegepaste materialen en transport van bouwdelen. Dergelijke aspecten zijn lang niet altijd vastgelegd in het ontwerp en worden vaak aan de markt overgelaten. Ons advies aan opdrachtgevers:

  • kies een aanbestedingsvorm die circulariteit beloont
  • budgetteer een extra post voor circulaire oplossingen
  • bepaal vooraf welke circulaire oplossingen gewenst zijn

in de praktijk

circulaire hout-betonbrug

Samen met Knipscheer ontwikkelden we de circulaire hout-betonbrug, een systeem dat duurzame houten liggers combineert met een onderhoudsarm dun betonnen dek. Dankzij een overstek blijft de houten constructie droog. Deze brug voorziet niet alleen in de behoefte aan duurzame bruggen, maar past het ook bij de wensen van opdrachtgevers op het gebied van beheer en onderhoud. Doordat de materialen constructief samenwerken is het materiaalgebruik bovendien beperkt.

houten draagconstructie

Steeds vaker passen hout toe als materiaal voor de draagconstructie. Zo krijgt de spectaculaire passerelle bij station Zwolle een duurzaam houten brugdek. Bijzonder, want de brug heeft een afmeting van 130 bij 10 meter!

circulair bruggensysteem

Met Knipscheer bedachten we ook het circulair bruggensysteem, dat toepasbaar is op zowel nieuwe bruggen als renovatieprojecten. Naast hergebruik en modulair ontwerpen staat bij dit bruggensysteem IFD centraal: Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen.

ZWO.11_view-2_houtbetonbrug-duurzaam-Knipscheer-ipvDelft

andere diensten

contactpersoon

Ronald Rozemeijer
015 750 25 71