fbpx

passerelle Zwolle

ontwerp gereed

Het ontwerp voor de passerelle over het spoor bij station Zwolle wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. Eerder dit jaar stelde de raad al het Beeldkwaliteitsplan Passerelle vast, dat het ontwerp op hoofdlijnen schetste. De schetsen van toen zijn gedeeld en besproken met de stad en stakeholders en verder uitgewerkt door het ontwerpteam bestaande uit Karres en Brands, Miebach en ipv Delft.

openbare ruimte

De voetgangersbrug krijgt de uitstraling van een opgetilde straat met veel groen. Bomen, struiken, water en banken maken de passerelle tot een prettige plek om te verblijven. In het stedelijk weefsel vormt de brug een belangrijke nieuwe verbinding tussen de oude binnenstad en de volop in ontwikkeling zijnde Spoorzone aan de zuidzijde van het station. Een verlengstuk van de openbare ruimte, toegankelijk voor iedereen.

ontwerpteam

Het ontwerp kwam tot stand in teamverband: bruggenspecialist ipv Delft, landschapsarchitecten Karres en Brands en Miebach, een in houtbouw gespecialiseerd ingenieursbureau, bundelden hun krachten. Ook de opdrachtgevers, gemeente Zwolle en ProRail, zijn nauw bij het ontwerpproces betrokken.

duurzaam

Het resultaat is een duurzame houten brugconstructie met een parkachtige indeling, brede paden en trappen, zitgelegenheid en goede verlichting. Water krijgt ook een belangrijke plek op de passerelle. Zo komt er een waterkunstwerk op het hoogste punt van de brug en zal overtollig regenwater deels zichtbaar weglopen via een speciale goot. Drie liften garanderen optimale toegankelijkheid.

planning

Naar verwachting zal de raad het ontwerp in de komende maanden bespreken. Stemt de raad in met het ontwerp, dan volgt aanbesteding voor de bouw. ProRail zal verantwoordelijk zijn voor aanbesteding van de constructie boven het spoor en de trappen, de gemeente voor de aanbesteding van het groen, de bestrating en de zitelementen. De bouw zelf kan naar verwachting starten in 2023 en wordt mede bekostigd met geld uit de RegioDeal, een bijdrage van het Rijk om de brede welvaart in de regio te stimuleren.

persbericht gemeente

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ronald Rozemeijer
Gerhard Nijenhuis
Marion Kresken
Sietse Cieraad

vergelijkbare projecten