fbpx

passerelles L50 Brussel

voetgangersoversteek

In opdracht van Infrabel en in samenwerking met Artgineering maakten we in 2017 het winnende aanbiedingsontwerp voor de passerelles over spoorweg L50 ten noorden van Brussel. Met de markante bruggen van cortenstaal zal zowel bij station Sint-Agatha-Berchem als in het iets oostelijker gelegen Ganshoren de oversteek een stuk fraaier en comfortabeler worden. Ook zal de fysieke verbinding met het zeer nabij gelegen Vlaanderen verbeteren en speelt het ontwerp in op de toekomstige uitbreiding van het GEN (Gewestelijk ExpresNet).

cortenstaal

We kozen voor cortenstaal  en vloeiende vormen. Het cortenstaal is onderhoudsarm en tijdloos, de curves zijn uitnodigend en logisch in gebruik. Bovendien zijn de de bruggen specifiek ontworpen om de oversteek ook voor mindervaliden en fietsers toegankelijk te maken.

torsiestijve kokerligger

De hoofdoverspanning en de trappen zijn beide grote U-vormige balken die zowel hoofddraagligger als de balustrades vormen. Vanwege
de gebogen vorm is er gekozen voor torsiestijve kokers als doorsnede. De liftkokers worden uitgevoerd in staal en zullen met uitkragende balken het  brugdek ondersteunen. Deze uitkragende balken ondersteunen de hoofdoverspanning (die scharnierend wordt opgelegd), maar ook de trappen. Onderaan steunen de trappen nog op een kolom met een verdeelbalk erop. De constructie van de liften zorgt voor de horizontale stabiliteit door middel van vierendeel werking, dus zonder windverbanden.

specificaties

status: ontwerp gereed, bouwvergunning verleend (zomer 2019)
start bouw: 2022

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Ivo Mulders
Wieland Wuyts

vergelijkbare projecten