fbpx

voetgangersbrug Maarhuizen

ingetogen ontwerp

In opdracht van de Groningse gemeente Het Hogeland ontwierpen we deze minimalistische stalen brug over het Mensingweersterloopdiep. De nieuwe brug maakt de Enne Jans Heerd en het landschap van de wierde Maarhuizen toegankelijk voor voetgangers en sluit aan op het bekende Pieterpad. Passend bij de omgeving, ontwierpen we een ingetogen brug met een vloeiend vormgegeven toog.

hoogholtje

De twintig meter lange brug is een moderne versie van wat in Groningen een hoogholtje genoemd wordt: een hoge vaste voetgangersbrug waar schepen onderdoor kunnen. Traditioneel vaak in hout (holtje) en doorgaans met een trap aan weerszijden van de overspanning en vaak een geknikte (trapezium-)vorm. Ons hoogholtje heeft een centrale stalen kokerligger met daarop een uitkragend dek dat bestaat uit traptreden. De brug is een sierlijke variant van het klassieke hoogholtje: één elegante toog met terugkrullende uiteinden.

buispalen

Het geheel is gefundeerd op stalen buispalen, die vlak voor de oevers in het water staan. De keuze voor dit type ondersteuning heeft meerdere voordelen, waaronder snelle, eenvoudige plaatsing. Bovendien zijn geen (betonnen) landhoofden nodig, wat prettig is gezien de waterkerende functie van de dijken. Ook versterkt de afwezigheid van landhoofden de minimalistische uitstraling van de brug.

veiligheid

Vanwege de ligging in landelijk gebied was veiligheid topprioriteit. Het getrapte dek komt daar onder meer uit voort. Een helling zonder traptreden zou zodanig steil zijn, dat onveilige situaties zouden kunnen ontstaan. De traptreden maken de brug naast veiliger uiteraard ook veel comfortabeler. De handregel is zo ontworpen, dat deze prettig is om vast te houden.

specificaties

afmetingen: l=20 m | b= 1 m
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Winie Dijksterhuis:
015 750 25 77

projectteam

Winie Dijksterhuis
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten