fbpx

standaardbruggen Schagen

vervangingsopgave houten bruggen

De gemeente Schagen moet de komende 15 jaar zo’n 60 – 100 fiets- en voetbruggen vervangen. Het gaat om verouderde, veelal houten bruggen. In opdracht van de Gemeente Schagen ontwikkelden we daarom een referentieontwerp voor standaard bruggen, waarmee verzorgd vormgegeven, duurzame en  onderhoudsarme bruggen gerealiseerd kunnen worden met oog voor life-cycle-costs, comfort en toegankelijkheid voor alle gebruikers.

schaalbaar en flexibel

Het beperkt beschikbare budget en de grote hoeveelheid te vervangen bruggen vroeg om een eenvoudig en slim ontwerp. Een brugontwerp dat met de beperkte middelen een eenvoudige en toch herkenbare uitstraling zou bieden en een ruimtelijke kwaliteitsimpuls binnen de oudere wijken mogelijk maakt. We lieten ons inspireren door de te vervangen bruggen: eenvoudige landelijke bruggen met houten hekwerken, waarbij de verschillende constructieve onderdelen duidelijk zichtbaar zijn. We maakten een schaalbaar ontwerp dat bovendien met drie verschillende hekwerken is uit te rusten. Zo is elke brug eenvoudig af te stemmen op haar locatie, zowel qua afmetingen als wat materiaalkeuze en uitstraling betreft.

verschillende varianten

We onderscheidden daarbij drie gebieden: stedelijk (stadskern Schagen), landelijk gebied (West-Fries landschap met boerenbedrijven en kenmerkende ontginningsstructuur) en kustgebied (duinen en polderlandschap, plus Callantsoog en Petten). De stedelijke bruggen krijgen een zwart stalen hekwerk met vulling van bamboecomposiet, in landelijk gebied is het staalwerk warm-grijs van kleur. In de kustzone kozen we voor een hekwerk van weervast staal in combinatie met eveneens bamboecomposieten regels. Daarnaast ontwierpen we ook twee varianten voor specials, situaties waarin het gepast is een afwijkende brug te realiseren. Deze specials hebben eenzelfde stalen hekwerk, maar een vulling van spankabels.

handboek standaardbruggen

Zoals gebruikelijk wanneer we een gemeentelijke standaardbrug ontwerpen, stelden we ook een handboek op. Hierin komen alle mogelijke variaties aan bod. Het handboek bevat ook een overzichtelijke keuzematrix, die de gemeente helpt per situatie een passende oplossing te kiezen. Het handboek legt verder vooral de uitstraling van de bruggen vast: hekwerk, toog, tussensteunpunt en wijze van aanlanden.

vrijheid aannemer

Het brugdek zelf is in alle gangbare materialen te realiseren. Dit geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om per brug de meest economische optie te kiezen. Zo is de eerste serie nieuwe bruggen volledig in composiet uitgevoerd.

specificaties

oplevering: vanaf 2023

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Ivo Mulders
Marion Kresken
Sietse Cieraad
Sjef Brands

vergelijkbare projecten