beweegbare Michiel de Ruyter brug Urk

landmark Michiel de Ruyterbrug

In opdracht van de gemeente Urk ontwierpen we de derde brug over de Urkervaart. De nieuwe beweegbare Michiel de Ruyterbrug is nodig ter ontsluiting van de nieuwbouwwijk Schokkerhoek, die vanaf 2021 zal verrijzen. De brug fungeert als landmark voor zowel de nieuwe wijk als de oude kern van Urk, die verder stroomafwaarts aan het kanaal ligt.

tegenstelling

Om de ligging op de overgang tussen groenzone en nieuwbouwwijk te benadrukken, heeft het ontwerp twee gezichten: een robuuste, stoere verschijning voor het zuidelijke deel en een lichte, transparante vormgeving voor het noordelijke deel. Het beweegbare brugdek bevindt zich in de noordelijke helft, terwijl de markante hameitoren in het zuidelijke deel op een gemetseld steunpunt staat.

 

verwijzing

Hamei en balans zijn uitgekiend vormgegeven: vriendelijk en slank. Wanneer de brug open staat, vormen ze samen een boetnaald, de naald die vissers gebruiken om netten mee te repareren. De kleurstelling is bewust fris, met een witte hoofdvorm en een blauwe binnenzijde. Geïntegreerde architectonische verlichting zorgt ervoor dat de witte hamei en balans en de blauwe binnenring van de balans ‘s nachts goed zichtbaar zijn. Zo is de brug dag en nacht een landmark.

specificaties ophaalbrug

afmetingen: l=55 m | b=16 m
status: beeldkwaliteitsplan, klaar voor UAV-gc aanbesteding

projectlocatie

meer informatie?

bel bruggenarchitect Chris Wattel:
015 750 25 79

projectteam

Chris Wattel
Gerhard Nijenhuis

meer beweegbare bruggen projecten