fbpx

bruggen De Draai Heerhugowaard

engineering brugontwerp

In opdracht van de gemeente Heerhugowaard werkten we het referentieontwerp uit dat Karres+Brands maakte voor een serie bruggen in nieuwbouwwijk De Draai. De meanderende fiets- en voetgangersbrug Buurtcentrum Noord werd als eerste opgeleverd, later volgden een aantal kleinere, rechte fiets- en voetgangersbruggen. In de basis is het brugontwerp hetzelfde.

brug Buurtcentrum Noord

De lange, meanderende fiets- en voetgangersbrug verbindt Buurtcentrum Noord met de andere buurten en biedt dankzij de slingervorm een dynamisch uitzicht: door de slinger verandert de kijkrichting van de bruggebruiker op natuurlijke wijze. De brug bestaat uit vier identieke overspanningen. De keuze voor drie tussensteunpunten zorgt ervoor dat het dek mooi slank is. Dit beeld wordt versterkt doordat het talud onder de aanlandingen doorloopt en de brug geen zichtbare landhoofden heeft.

handregelverlichting

De functionele verlichting is geïntegreerd in de U-vormige handregel van het hekwerk. De lichte slijtlaag weerkaatst het licht uit de led-lijnverlichting, zodat op ooghoogte voldoende licht aanwezig is voor gezichtsherkenning en sociale veiligheid.

fiets- en voetgangersbruggen

Aan het Distelvlinder Erg en de Nachtegaalstraat liggen de kortere, rechte bruggen. Deze hebben eenzelfde opbouw, vormgeving en hekwerk.

specificaties

partners: Karres+Brands Landschapsarchitectuur & Stedenbouw, Damsteegt Waterwerken, Adams Bouwadviesbureau
oplevering: 2019 – 2022
uitvoeringskosten: 560.000,- euro
Afmetingen: l=58.2 m | b=5 m

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Sietse Cieraad
Rob Kruizinga

vergelijkbare projecten