fbpx

voetgangersbruggen Haven Centrum

wadi

In Apeldoorn is onlangs nieuwbouw gerealiseerd aan de Kayersbeekhof, onderdeel van de wijk Haven Centrum. De woningen liggen aan de Kayersbeek, een beekje dat alleen door regenwater wordt gevuld en dus ook vaak droogstaat. Deze wadi, die uitmondt in het Apeldoorns Kanaal, maakt deel uit van de groenstructuur van Haven Centrum. De gemeente vroeg ons de benodigde voetgangersbruggen over de wadi te ontwerpen. Het gaat om vier identieke, korte toegangsbruggen voor de woningen aan de Molenstraat en een viertal bruggen in oplopende lengte over de groenzone in het binnengebied.

gebezemd beton

Alle bruggen zijn uitgevoerd in beton. In plaats van de traditionele slijtlaag, die onderhoudsgevoelig is en letterlijk afslijt waarbij het materiaal in de ondergelegen wadi terecht zou komen, kozen we ervoor de bovenzijde van het betonnen dek op te ruwen door het te bezemen. Bij de bredere bruggen, in het binnengebied, brachten we in de bovenste laag van het beton afwaterende vlakke groeven aan, waardoor het dek refereert aan de reeks stepping stones in de openbare ruimte rond de nieuwbouw.

wuivend riet

De bruggen hebben verschillende hekwerken: een lage valbescherming op de brede bruggen in de groenzone en een hekwerk dat wuivend riet verbeeldt op de bruggen aan de Molenstraat. Dit wuivend riet refereert uiteraard aan de wadi. Het past bovendien goed bij het reliëf van rietpluimen dat is aangebracht op de betonnen kademuur aan de Molenstraat, een ontwerp van het ingenieursbureau van de gemeente. Het hekwerk op de kademuur is weer door ons ontworpen en is bewust zeer ingetogen: stalen balusters en een doorlopende handregel, met een vulling van rvs spankabels.

specificaties

oplevering: 2020-2021

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 76

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Marion Kresken
Ivo Mulders

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten