fbpx

bruggen Rijswijk Buiten

bruggenfamilie

Voor deelgebied Eilanden van Sion van nieuwbouwwijk RijswijkBuiten ontwierpen we een familie van bruggen: twee verkeersbruggen en twee fiets-/voetgangersbruggen, waarvan er één is uitgevoerd met trap en fietsgoot. De opdrachtgever, gemeente Rijswijk, wilde moderne, slanke bruggen die zowel sierlijk als transparant zijn. Bij voorkeur moesten ze benadrukken dat de gebruiker naar een eiland rijdt. Mede vanwege het vele water en groen in de wijk, kozen we voor een hekwerk dat refereert aan riet.

beeldbepalend hekwerk

De bruggen voor langzaam verkeer hebben een stalen constructie en een dek in composiet. De verkeersbruggen zijn van beton. De uitstraling van alle bruggen is echter hetzelfde, dankzij het kenmerkende hekwerk. Het speelse hekwerk is opgebouwd uit stalen strippen, die in het midden van de overspanning een regelmatig verband kennen en naar de uiteinden toe verlopen naar een wildverband met wuivende rietpluimen. De openingen tussen de onderlinge spijlen zijn bewust klein gehouden, omdat er in de nieuwe wijk veel kinderen wonen.

doorvaart

Het waterrijke karakter van de wijk vroeg ook om bruggen waar onderdoor gevaren kan worden. Een zo hoog mogelijke doorvaart was gewenst. Deze wens hebben we vertaald in een zo slank mogelijke brugconstructie, om de brug ook voor weggebruikers comfortabel te houden. Bij de verkeersbruggen betekent dit dat we tussensteunpunten hebben toegepast. De overspanningen zijn hierdoor kleiner, en dus is de constructiehoogte ook kleiner.

opleggingen

De steunpunten zijn zorgvuldig en minimalistisch ontworpen: stalen buispalen die zijn volgestort met beton, waarbij een natte knoop de steunpunten met het betonnen brugdek verbindt. Deze kesploze oplegging draagt bij aan de strakke en slanke uitstraling van de bruggen. De landhoofden zijn weggewerkt in de kruin van het talud, zodat de bruggen in het groen aanlanden.

special

Een van de bruggen wijkt af in vormgeving: de korte brug met trappen aan weerszijden. De inpassingsruimte voor deze brug was zeer beperkt, waardoor een oplossing met trappen onvermijdelijk was. Door de trappen te voorzien van een centraal gelegen fietsgoot, kunnen ook fietsers gebruik maken van de brug.

specificaties

aannemer: Dura Vermeer
oplevering: 2017 (3 bruggen), laatste brug 2022 (naar verwachting)

meer informatie?

bel: Sietse Cieraad
015 750 25 78

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Sietse Cieraad
Johan Büdgen

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten