fbpx

Stadskraan Vlaardingen en Museum Vlaardingen

lichtontwerp

In Vlaardingen is de Stadskraan onlangs gerestaureerd en herplaatst. De Stichting Stadskraan Vlaardingen vroeg ons een lichtontwerp te maken voor de locatie van de monumentale kraan, schuin tegenover Museum Vlaardingen en pal naast de historische zeillogger. Het lichtontwerp moest de verblijfskwaliteit van de locatie verhogen en uiteraard een visueel aantrekkelijk avondbeeld creëren. Naast aanlichting van de Stadskraan, maakte ook het aanlichten van de museumgevel en het historische zeilschip deel uit van de opdracht.

lichtmast

Om de Stadskraan evenwichtig aan te kunnen lichten, was licht nodig vanuit verschillende richtingen. De grillige vorm van de kraan zou bij gebruik van een enkele lichtbron voor veel slagschaduw zorgen, wat niet alleen onrustig maar ook onaangenaam zou ogen. Daarom kozen we voor een combinatie van grondspots en hooggeplaatste spots. Deze hogere spotjes bevinden zich op een speciaal gekozen lichtmast, die in het straatbeeld overdag nauwelijks opvalt.

accentverlichting

In het maaiveld voor het museum plaatsten we een rij grondspots. Deze lichten niet alleen de gehele gevel aan met strijklicht, maar accenturen ook de prachtige daklijst van het pand. In aanvulling hierop lichten spots op het dak van het tegenovergelegen horecagebouw de twee dakkapellen van het museum aan. Zo zorgt een combinatie van strijklicht en accentverlichting ervoor dat niet alleen het gebouw an sich goed zichtbaar is, maar ook de karakteristieke elementen in het oog springen.

specificaties

oplevering: 2021

meer informatie?

bel Thijs Beerkens:
015 750 25 75

projectteam

Rob Kruizinga
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten