fbpx

Pietersbergbrug Amsterdam

vervanging bestaande fietsbrug

In samenwerking met De Boer & De Groot wonnen we de tender voor ontwerp en realisatie van een nieuwe, vervangende fiets- en voetgangersbrug aan de Pietersbergweg in het Amstel III-gebied. Op hoofdlijnen lag het ontwerp al redelijk vast, omdat de gemeente wilde dat de nieuwe brug qua vormgeving zou aansluiten op bestaande bruggen in de nabijheid. Uitgangspunt was een stalen brug met strippenhekwerk, waarbij de afstand tussen de strippen in het midden van de overspanning het grootst is en vervolgens naar de uiteinden toe afneemt.

onderhoudsvriendelijk ontwerp

Onze focus en meerwaarde in de ontwerpfase lag vooral op het gebied van beheer en onderhoud. In het referentieontwerp had de brug betonnen landhoofden met vleugelwanden. De bestaande bruggen lopen naadloos door tot op het maaiveld, waardoor de beplanting op het talud daar tussen de lamellen van het hekwerk doorgegroeid is. Bij maaien raakt de coating van het hekwerk beschadigd.

Toch stelden we ook bij de nieuwe brug voor het landhoofd volledig in het talud te plaatsen, zodat de brug doorloopt tot op het talud. Toepassing van een maai-zone van 15 centimeter tussen talud en hekwerk zorgt ervoor dat het hekwerk visueel doorloopt tot op het talud, maar in de praktijk ook goed te maaien is met een draadmaaier.

slim gedetailleerde handregel

Ook de handregel, in principe een zo slank mogelijke horizontale strip, heeft in ons ontwerp een aangepaste en doordachte detaillering. Door de bovenzijde niet volledig horizontaal uit te voeren, maar afgeschuind, is deze afwaterend. Hierdoor zal er minder groene aanslag op ontstaan. Verder ontwierpen we de handregel zo, dat er in de onderzijde ruimte is ontstaan voor de integratie van een ledstrip. Het hekwerk wordt dus vanuit de handregel aangelicht met strijklicht, wat een mooi effect geeft.

specificaties

partners: De Boer en De Groot (uitvoering, plan van aanpak)
oplevering: eind 2021

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Jona de Bokx

vergelijkbare projecten