fbpx

verlichting Hotel New York, Rotterdam

stadsicoon

In 2018 verkregen we een van onze grootste verlichtingsopdrachten tot nu toe: de aanlichting van Hotel New York, een iconisch gebouw langs de Rotterdamse waterkant. Ooit het kantoorpand van de Holland Amerika Lijn, honderdduizenden mensen vertrokken vanaf de kades voor het gebouw per schip naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Inmiddels bevindt het rijksmonument zich in het hart van Rotterdams nieuwste en hipste wijk. Tegen de achtergrond van moderne hoogbouw valt het ’s avonds echter nauwelijks op. Reden voor het hotel om een tender uit te schrijven voor nieuwe verlichting. De bestaande verlichting gaf grote contrasten en lichtte slechts delen van het pand aan. Overdag vielen de armaturen bovendien uit de toon bij de indrukwekkende architectuur.

lichtontwerp

Ons winnende lichtontwerp benadrukt de kwaliteiten van het historische pand. Dat doen we met een drietal lichtlagen: basislicht dat het gehele bouwvolume op lage lichtsterkte aanlicht, strijklicht dat uitkragende delen en de structuur van de gevel benadrukt en zo zorgt voor reliëf, en accent- of detailverlichting die specifieke details naar voren haalt.

projectieverlichting

Voor het basislicht gebruikten we projectoren met gobo-maskers. Zo konden we garanderen dat het licht niet door de ramen naar binnen schijnt, wat met name voor de hotelkamers zeer onwenselijk zou zijn. We deden uitgebreide lichtproeven om onder meer locatie, hoogte en lichthoek van de projectoren te bepalen. Naar wens van de opdrachtgever en in overleg met de gemeente, is een aantal projectoren op bestaande masten geplaatst. Op de drie nieuwe masten combineren we de ze met nieuwe openbare verlichting.

strijklicht

Als tweede lichtlaag hebben we strijklicht vanuit grondspots ingezet. Deze benadrukken het metselwerk van het gebouw, maar ook alle uitstekende elementen als erkers, timpanen, dakranden en lateien. Bovendien zorgt de keuze voor grondspots ervoor dat de plint van het gebouw het meeste licht krijgt. Dit was nodig, omdat de directe omgeving van het hotel erg levendig is. Het gebouw moet op straatniveau flink concurreren met onder meer terras- en straatverlichting.

lichtproeven

Plaatsing van de grondspots was redelijk lastig. De bestrating rond het pand bestaat uit natuursteen, waarin het maken van gaten niet eenvoudig is. Daarnaast konden de spots niet altijd op de ideale plaats komen, bijvoorbeeld vanwege de aan de buitenzijde gelegen entrees. We deden daarom uitgebreide lichtproeven om te bepalen waar de spots zouden komen en kozen ervoor na-stelbare armaturen toe te passen.

accentverlichting

Voor de accentverlichting gebruikten we compacte, lijnvormige LED-armaturen. Die zijn op uithouders aan de gevel bevestigd, waar mogelijk gebruikmakend van de oude montagepunten en bekabeling. Overdag zijn deze armaturen nauwelijks zichtbaar. Ook bij de entrees zijn LED-lijnen aangebracht, boven de deuren. Daar is het licht naar beneden gericht. De twee groene torens worden aangelicht door in totaal vier spots op het dak. Ze zijn RGBW en digitaal aanstuurbaar. De lichtkleur is zo gekozen dat het koper ’s avonds ook mooi groen is. Leuk detail is hier dat het licht subtiel pulseert, als referentie aan de fakkel van het Vrijheidsbeeld in New York.

specificaties

oplevering: 2023

meer informatie?

bel Thijs Beerkens:
015 750 25 76

projectteam

Rob Kruizinga
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten