fbpx

Bataviahaven Lelystad

winst tender

Begin 2020 koos de gemeente Lelystad ons ontwerp voor de verlichting van de Bataviahaven tot winnend ontwerp. Uitgangspunt voor de gemeente, en dus ook ons ontwerp, was dat de bestaande haven beter als zodanig herkenbaar en beleefbaar moest worden. We  maakten een integraal lichtplan dat accentverlichting combineert met functionele openbare verlichting en zo het beoogde doel bereikt.

nautische verlichting

Ons lichtontwerp bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst hebben we de bestaande lichtmasten een nautische uitstraling gegeven. Zo zijn de masten nu voorzien van nieuwe, korte horizontale ‘stangen’ waaraan twee lichtspots zijn bevestigd, zodat de mast als geheel lijkt op de mast van een schip. Verder plaatsten we een blauw toplicht op de bestaande masten, waardoor ze van verre herkenbaar zijn.

computergestuurd

Een andere belangrijke beeldbepaler is de verlichting van de bogen. Elke boog is voorzien van een dubbelzijdig armatuur in de top van de boog, dat de boog als geheel aanlicht. Deze verlichting draagt bij aan de herkenbaarheid van de haven en verbetert de sociale veiligheid. De RGB-ledverlichting is bovendien computergestuurd en kan allerlei kleuren aannemen. Met een tablet kan de havenmeester de kleur van de verlichting zelfs per boog individueel kiezen. De gedachte hierachter is dat de kleur van de boog kan worden aangepast aan de vlag van het land van herkomst van de betreffende boot. Zo ziet de haven er telkens weer anders  uit, en kunnen oplettende passanten raden naar de herkomst van de boten.

gerestaureerde boei

Boven de bogen ligt een openbaar voetpad, dat mooi uitzicht biedt over de haven en het Markermeer. Om deze ruimte aantrekkelijker te maken, plaatsten we aan het eind een opvallend object met zitgelegenheid: een boei met houten bankje ervoor. De boei is in bruikleen van het Museum Batavialand en werd speciaal voor dit project gerestaureerd en opnieuw voorzien van een rood lichtje, dat de boei ook daadwerkelijk een nautische functie geeft. We ontwierpen ook het informatiebord op de boei, dat vertelt over de geschiedenis van de specifiieke boei en verwijst naar het museum.

totaalplan

Tot slot wordt ook de naam van de Bataviahaven nu aangelicht, evenals de vlaggen op de vlaggenmasten. Het resultaat is een evenwichtig en aantrekkelijk ogende openbare ruimte.

specificaties

partners: PCO Infra
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Marion Kresken
Rob Kruizinga

vergelijkbare projecten