fbpx

feeërieke verlichting voor Rotterdam

samenwerking

In de Rotterdamse wijk Slinge is het nieuwe speelpark Hijkerveld opgeleverd. Saskia Bottenberg ontwierp het park, lichtspecialisten Daglicht en Vorm en ipv Delft de speelse verlichting. Het innovatieve Broken Light principe zorgt niet alleen voor de functionele verlichting, maar geeft bovenal een vriendelijke, feeërieke ambiance aan de openbare ruimte.

Broken Light

Uitgangspunt voor de verlichting was het bekroonde en eerder door Rudolf Teunissen van Daglicht en Vorm gerealiseerde Broken Light project in Rotterdam. Door toepassing van een innovatieve techniek in het armatuur, ontstaat een intrigerend, ongelijkmatig lichtspel met lichte en minder lichte plekken. De buitenruimte wordt zo een beleving.

licht als belevenis

Dit principe is ook in Hijkerveld toegepast. De lichtpatronen op de paden, het groen en het speelpark doen denken aan zonlicht dat door een wuivend bladerdak valt of reflecteert in water. Dit zorgt voor een vriendelijke ambiance. Wat donker lijkt op afstand, geeft van dichtbij voldoende zicht. Het armatuur is bovendien niet verblindend, waardoor de omgeving overal goed waarneembaar blijft. De contrasten zijn zodanig gekozen, dat het basislichtniveau prettig is en de ruimte als vriendelijk en karaktervol wordt ervaren.

Het speelpark zelf is een in hoogte wisselend landschap met zowel diverse speelvoorzieningen voor zowel de jeugd als een ontmoetingsplek voor de buurt. Het lichtconcept voegt hier in de avond een eigen beleving aan toe.

specificaties

armatuur: Broken Light armatuur
oplevering: 2020

meer informatie?

bel Marion Kresken

015 750 25 76

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Rob Kruizinga
Tako van Midwoud

vergelijkbare projecten