verlichting Jaarbeursplein Utrecht

lichtplan

Op basis van het inrichtingsplan van stedenbouwkundig bureau BGSV maakten we het lichtontwerp voor de herinrichting van het Jaarbeursplein entreegebied. Het lichtplan omvat zowel accent- als functionele verlichting en kwam tot stand in samenwerking met producent Philips.

berekeningen

Aan de realisatie gingen uitgebreide berekeningen vooraf. Zo hebben we onder meer de groeiwijze van de bomen meegenomen in het lichtplan om er zeker van te zijn dat de lichtmasten ook als de bomen flink gegroeid zijn op de juiste plek staan. Verder zijn mogelijke toekomstige uitbreidingen van het Jaarbeursplein meegenomen in het plan.

dynamische verlichting

De grondspots die de bomen van onderaf aanlichten geven wit licht dat zich gedurende het jaar aanpast in koelheid en lichtkleur. ‘s Winters als de bomen kaal zijn is het licht koeler, ‘s zomers juist warmer wanneer ze de groene bladeren aanlichten.

maatwerk

De grondspots zijn opgenomen in de boomroosters van ANAE. Wij ontwierpen hiervoor een maatwerk detail. Ook de elektra die nodig is voor de verlichting namen we in het totaalontwerp op. Deze voorzieningen bevinden zich netjes weggewerkt in grondkasten en in de lichtmasten van de bomenrij. Voor de engineering van het bestek werkten we samen met Maas & Nienhuis.

lichtlijn

Alle groeneilanden zijn voorzien van een warmwitte lichtlijn net boven maaiveld. Dit geeft een verzorgd en consistent beeld.

specificaties

oplevering: 2018

meer informatie?

bel Rob Kruizinga:
015 750 25 72

projectteam

Rob Kruizinga

vergelijkbare projecten