fbpx

verlichting spoorpassages Haarlem

lichtontwerp onderdoorgangen

Sinds de OV-poortjes op station Haarlem dicht zijn, vormen de spoorpassages aan de Jansweg en de Kruisweg voor voetgangers de hoofdroute om het spoor te  kruisen. Deze onderdoorgangen waren echter niet bepaald uitnodigend. In samenwerking met TAK architecten, die het totaalplan maakten voor het opknappen van de spoorpassages, ontwierpen we nieuwe verlichting.

versterken architectuur

Door de ruimtelijke en architectonische kwaliteit van de bestaande passages te benadrukken, hebben we de donkere, onoverzichtelijke onderdoorgangen getransformeerd tot goed verlichte, uitnodigende passages. Met lijnverlichting aan het plafond creëerden we zachte, diffuse aanlichting van de tunnelwanden. Ook de kenmerkende gietijzeren kolommen worden vanaf boven aangelicht. Daarnaast verlichten downlights het wegdek van de rijbanen. Het lichtbeeld dat zo ontstaat is prettig en zonder grote contrasten. Ook hebben we erop gelet dat gebruikers van de onderdoorgangen nergens recht in het licht kijken.

benadrukken hoogte

In het midden van de onderdoorgangen is het plafond een stuk hoger. Voorheen was dit nauwelijks zichtbaar, maar door het lichtbeeld van de kolommen en wanden hier  naar boven door te trekken, versterkt deze extra hoogte bij voetgangers het gevoel van veiligheid.

specificaties

partners: TAK architecten
uitvoeringskosten: ca. € 90.000
oplevering: 2017

meer informatie?

bel Marion Kresken:

015 750 25 76

vergelijkbare projecten