fbpx

verdiepte ligging N280 Roermond

beeldkwaliteitsplan

Om de doorstroom van verkeer en de bereikbaarheid te verbeteren, besloten de provincie Limburg en de gemeente Roermond tot een verdiepte aanleg van de N280 in Roermond. De leefbaarheid van de stad wordt hiermee ook verbeterd. Wij maakten het beeldkwaliteitsplan (BKP) voor de verdiepte aanleg. Dit fungeerde als referentieontwerp voor de aanbesteding. Het BKP zorgt ervoor dat alle elementen van het project uiteindelijk een logisch geheel vormen, met een passende en uniforme uitstraling.

Cuypers als inspiratie

Namens de provincie traden we tijdens de uitvoering op als begeleidende partij. Daarnaast kregen we de opdracht het ontwerp voor de betonnen tunnelwanden en glazen borstweringen/hekwerken van de viaducten verder uit te werken. De organische patronen van architect Pierre Cuypers, die een groot deel van zijn leven in Roermond woonde en werkte, vormden hierbij onze inspiratiebron.

prefab wandelementen

De wanden van de tunnelbak zijn bekleed met prefab betonnen platen, waarop in reliëf een bloemenpatroon is aangebracht. Het reliëf is opgebouwd met zeven verschillende basistegels. Door ze steeds 180 graden te draaien en op andere manieren te schakelen, vormen ze samen een zichzelf niet herhalende bloemenslinger. De donkergrijze kleur zorgt ervoor dat vervuiling weinig invloed zal hebben op de uitstraling.
Behalve de vernieuwde N280, is ook de nieuwe parallelweg deels verdiept aangelegd. Langs beide wegen pasten we hetzelfde patroon toe.

zeefdruk

De glazen borstweringen op de viaducten zijn elk uniek in kleur en beeltenis. Het patroon is op de panelen aangebracht middels zeefdrukken. Bij het ontwerpen van deze patronen en die op de betonelementen was een deskundige kunsthistorica betrokken. Zo konden we de link met Cuypers garanderen.

specificaties

partners: Werkend Hardt (Heijmans Infra en Ploegam)
oplevering: 2020 – 2021

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Rutger Wirtz
Chris Spierings
Ivo Mulders
Rob Kruizinga
Winie Dijksterhuis
Ronald Rozemeijer
Thijs Beerkens

vergelijkbare projecten