fbpx

onderdoorgangen Bio Science Park

reconstructie

In Leiden is de kruising Plesmanlaan/Haagse Schouwweg grondig op de schop gegaan. Het kruispunt vormt nu de nieuwe toegang tot het Bio Sciene Park. ipv Delft ontwierp in samenwerking met Karres en Brands de drie onderdoorgangen die deel uitmaken van het project.

onderdoorgangen

Het gaat om een nieuwe onderdoorgang voor snelverkeer, een nieuwe onderdoorgang voor fietsers en aanpassing van een bestaande fietstunnel. Alle bevinden zich rond het kruispunt. De onderdoorgang voor snelverkeer komt in het verlengde van de Plesmanlaan. Deze toegangsweg wordt een groene hoofdontsluitingsroute met groene middenberm en ruime opzet. Door het viaduct te ontwerpen zonder tussensteunpunten en de groene middenberm door te laten lopen, trekken we de groene ader letterlijk door de onderdoorgang.

bamboe

De onderzijde van het viaduct is bekleed met bamboecomposiet. Dit markeert op elegante wijze de poortfunctie van het viaduct en benadrukt de kruising van wegen. Verder past het materiaalgebruik goed bij de beoogde binnenstedelijke uitstraling.

tegelpatroon

De wanden van de onderdoorgang zijn bekleed met keramische tegels in een subtiel patroon dat refereert aan DNA-profielen. Ook de wanden van de fietstunnels zijn bekleed met deze tegels. De wandbekleding geeft niet alleen een hoogwaardige, rustige uitstraling aan de tunnels, maar vormt ook een duurzame wandafwerking die lang mooi blijft. In de fietstunnels is het kleurenpalet van de tegels iets warmer dan in de verkeerstunnel.

verlichting

Alle onderdoorgangen hebben geïntegreerde verlichting in de wanden. Bij die voor snelverkeer zitten er ook lichtpunten in de middenberm die de houten onderzijde van het viaduct verlichten. ’s Avonds maken de lichtlijnen de kruising met de bovenliggende weg manifest.

specificatie

aannemer: Heijmans
uitvoeringskosten: € 25.000.000,-

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Ivo Mulders
Ronald Rozemeijer
Joris Veerman
Rutger Wirtz

projectboek Bio Science Park

vergelijkbare projecten