fbpx

fietsbrug Vaart Noordzijde Assen

helder en ingetogen, winnend brugontwerp

In samenwerking met BAM Civiel Noordoost en Machinefabriek Rusthoven ontwierpen we het winnende ontwerp voor de fietsbrug Vaart/Kanaal in Assen, de eerste brug op de Blauwe As in Assen. De Blauwe As is de nieuwe vaarroute langs het historisch centrum. Deze nieuwe vaarroute telt 6 beweegbare bruggen en 2 sluizen (opdrachtgever Gemeente Assen) en maakt deel uit van het ontwikkelprogramma FlorijnAs (www.florijnas.com). Alle bruggen worden voorzien van een kunstuiting.

integraal ontwerp

De Willem III brug, een beweegbare fiets- en voetgangersbrug op de Blauwe As in Assen, laat zien hoe compact een brugontwerp kan zijn. Werkelijk alle elementen, van bewegingswerk en verlichting tot slagbomen en scheepvaartseinen, zijn geïntegreerd in één slanke, ingetogen constructie.De gehele brug is van staal, van hoofddraagconstructie tot dek en van slagboomkast tot hekwerk.

betaalbare brug

Uitgangspunt was een ingetogen en aantrekkelijk geprijsd ontwerp te maken. Het economische karakter van de brug komt voor een groot deel voort uit de keuze voor het bewegingswerk. Het gebruik van bovendekse hydraulische cilinders betekent dat er geen dure kelder nodig is en de aanpassingen aan de bestaande kade minimaal zijn. Het materiaalgebruik is bovendien beperkt, zeker vergeleken met een ophaalbrug. Bijkomend voordeel van dit type bewegingswerk is dat het goed bereikbaar is voor onderhoud; het bevindt zich in de open hekwerken.
De toepassing van bovendekse hydraulische cilinders als bewegingswerk voor een brug is niet ongewoon, maar bij dit type brug wel redelijk ongebruikelijk. Hier zorgt het voor een subtiele brug die goed past in de rustige omgeving.

slimme oplossingen

Verder is de allesomvattendheid van het ontwerp bijzonder. Behalve het bewegingswerk, zijn ook alle andere elementen geïntegreerd in de stalen brug. Zo fungeren de twee stalen masten aan weerszijden van het water als lichtmast, maar ook als behuizing voor de slagbomen en zijn zowel scheepvaartseinen als verkeersseinen eraan bevestigd.
De noodzakelijke technische ruimte voor de elektrakasten, oliepomp en olietank is geïntegreerd in een bijzondere bank op de kade met uitzicht over de Vaart. Zodoende was ook voor deze elementen geen kelder nodig.

gedicht en verlichting

Het beweegbare brugdek bestaat uit een efficiënte staalconstructie van twee randliggers met dwarstroggen. Deze troggen geven de onderzijde van de brug een gelinieerd uiterlijk, waardoor het zich goed leent voor plaatsing van de gewenste kunstuiting in de vorm van een gedicht. Sensorgestuurde ledverlichting in de handregels zorgt ervoor dat de verlichting dimt wanneer er geen gebruikers zijn en feller wordt als er iemand op de brug komt.

specificaties

afmetingen: l=15 m | b=4 m
uitvoeringskosten: € 950.000
oplevering: 2015

meer informatie?

bel Gerhard Nijenhuis:
015 750 25 72

ontwerper ondernemer bruggenontwerper Gerhard Nijenhuis

projectteam

Joris Veerman
Adriaan Kok
Gerhard Nijenhuis

presentatieboek beweegbare bruggen

vergelijkbare projecten