fbpx

verlichting Hoofdtoren Hoorn

stadsicoon

Met honderden monumenten binnen de stadsgrenzen, is Hoorn zeer bezienswaardig. De gemeente is bezig steeds meer monumenten zorgvuldig aan te lichten. Zo is de stad ook ’s avonds aantrekkelijk voor bezoekers én bewoners. Nadat we het lichtontwerp voor het Statenlogement gemaakt hadden, vroeg de gemeente ons ook de verlichting van de Hoofdtoren te ontwerpen.

gobomaskers

Ons uitgangspunt was om de toren rondom te verlichten, waarbij het lichtniveau aan de waterkant iets lager is dan aan de stadskant. Het pand is momenteel in gebruik als restaurant. Dit bracht ons tot het besluit om gobostralers te gebruiken. Door op maat gemaakte maskers voor de lichtbron te monteren, komt het licht alleen daar waar het gewenst is en blijven de ramen (en daarmee het interieur) bijvoorbeeld onbelicht.  De lichtbronnen zijn gemonteerd op houten masten, die goed passen bij de huidige inrichting van de locatie en daardoor niet opvallen.

3D imaging met drone

Firma De Kruijter heeft met een drone beelden van de gehele toren gemaakt. Die zijn vervolgens geladen in een visualisatieprogramma. Zo ontstond een zeer accuraat 3D-model van de Hoofdtoren, waarin ons lichtontwerp is geïmplementeerd. In het 3D-model konden eenvoudig aanpassingen gedaan worden, zodat het lichtontwerp snel en doeltreffend is geoptimaliseerd. Ook aandachtspunten vanuit bijvoorbeeld Monumentenzorg konden zo direct worden meegenomen in het definitief ontwerp.

lantaarns

Aan weerszijden van de toren hangt sinds jaar en dag een lantaarn met waakvlam. Deze brandde echter al enige tijd niet meer. We hebben het licht in de lantaarns in ere hersteld.

specificaties

partners: De Kruijter Public Lighting
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Rob Kruizinga
Marion Kresken

vergelijkbare projecten