meet the team: Gavin Wallace
oktober 2024
oktober 2024
Mede dankzij zijn multiculturele achtergrond ziet Gavin Wallace, ipv’er sinds 2021, de buitenruimte in essentie als ruimte voor sociale interactie. Als ontwerper zoekt hij naar mogelijkheden om die interactie te bevorderen.
Als kind zat ik op scouting. Daar leer je wat genoodzaakt is in het leven: warmte, onderdak en bescherming tegen de elementen, en mensen om je heen. Eigenlijk is dat ook precies waar architectuur om draait, voorzien in die basisbehoeften. Vooral het sociale aspect fascineert me. Ik wil ontwerpen voor mensen, voor sociale interactie.
Ik ben gedeeltelijk opgegroeid in Dubai, waar ik op een internationale school zat. Iedereen had een andere achtergrond en andere omgangsvormen. Ik vind dat soort verschillen interessant. Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft heb ik me verdiept in sociale woningbouw. Ook verbleef ik een half jaar in Singapore voor een exchange. Singapore is echt een melting pot van verschillende culturen wat eten, religie en gebruiken betreft. Een grote bron van inspiratie.
Na mijn bachelor koos ik de masterrichting Global Housing, zeg maar woningbouw in ontwikkelingslanden. Ik heb projecten gedaan in Accra (Ghana) en Addis Ababa (Ethiopië) en ben ook daadwerkelijk naar de locaties toe gereisd om de mensen, hun cultuur en het gebruik van de openbare ruimte te bestuderen. De buitenruimte bleek er echt een gemeenschappelijke ruimte waar je samen eet, kookt, de was doet enzovoorts. Ik vind het fascinerend om te bedenken hoe je die manier van ruimtegebruik in Nederland zou kunnen implementeren. Elk land heeft daarin natuurlijk zijn eigen balans, Nederland hoeft niet te worden zoals andere landen.
Bij ipv Delft werkte ik onder meer aan de herinrichting van een schoolplein van ROC Mondriaan. Dat plein is nu echt een gemeenschappelijke ruimte geworden, met ruimte om te voetballen, zitgelegenheid, een moestuin en een kas. De buitenruimte kan ook gewoon een kamer zijn. Een brug is dan meer een hal, maar ook in zo’n doorloopruimte kun je verblijfskwaliteit creëren.
Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een brug op een markante locatie, die zich bij uitstek ervoor leent om recreatie te integreren in het ontwerp. In dit geval denken we aan zitplekken met uitzicht, zowel naast als op de brug zelf.
Ontwerpen voor de mens is duidelijke rode lijn in mijn leven. Ook op microniveau. Ik vind het heerlijk om zelf dingen te maken. Werken met de technologie van vandaag maakt bij mij creativiteit los. Thuis heb ik bijvoorbeeld een 3D-printer waarmee ik onderdelen repareer of bestaande systemen in huis en tuin verbeter. En ik maak er verjaardagscadeaus mee voor mijn vrienden.