fbpx

meet the team: Job Handelé

maart 2024

Bruggen vormen een rode draad in het leven van Job Handelé. Sinds 2023 werkt hij bij ons als brugontwerper, wat hem goed bevalt. Vooral de nuchtere kijk op ontwerpen kan hij erg waarderen.

van brug naar brug

Op de basisschool schijn ik al weleens gezegd te hebben dat ik brugontwerper wilde worden. Voor mijn profielwerkstuk op de middelbare school ontwierp ik een brug en rekende het vakwerk door. Na een half jaar Werktuigbouwkunde besloot ik over te stappen naar Bouwkunde, omdat ik meer wilde ontwerpen. Daar volgde ik tijdens mijn bachelor een minor infrastructuur. Dat ging grotendeels over het ontwerpen van bruggen. Gedurende mijn master Building Technology heb ik me voornamelijk gefocust op structural design, waarbij ik ook het vak Bridge Design volgde. En alsof de rode draad nog niet duidelijk genoeg is, ben ik afgestudeerd op een duurzaam brugontwerp!

Europees zachthout

Hoe ontwerp je een brug in lokaal zachthout? Dat was de centrale vraag bij mijn afstudeerproject. De kennis over zachthout in Nederland is zeer beperkt. Hout is een beetje een vergeten materiaal, maar het begint zijn herintrede te maken. De technieken om met hout te bouwen zijn helaas niet meer zo bekend. Bij opdrachtgevers en aannemers mist de kennis en ervaring, maar ook het lef om met hout te experimenteren. Nu zijn houten bruggen vaak nog duurder dan bruggen in beton of staal. De gebrekkige kennis zorgt ervoor dat bouwen in hout een risico vormt, wat de prijs omhoog duwt.

sacrificial layer

Toch zie ik wel een rooskleurige toekomst voor hout in de bouw. Er worden steeds meer houten bruggen gerealiseerd. Ook bij ipv Delft trouwens: de passerelle voor Zwolle krijgt een houten dekconstructie en we ontwikkelden de circulaire hout-betonbrug. Bij dat laatste systeem combineren we een dun betonnen dek met een houten draagconstructie. Wil je dat alles van hout is, dan zou je ervoor kunnen kiezen een sacrificial layer toe te passen: een laag hout waarvan je weet dat de levensduur kort is, maar die je eenvoudig om de zoveel tijd kunt vervangen.

draagconstructie als vormgevend element

Ik vind bruggen interessant omdat ze een combinatie zijn van techniek en vormgeving. Daarbij is de draagconstructie, dus de techniek, vaak het vormgevende element. Wat me aan ipv Delft aanspreekt is vooral de nuchterheid. We ontwerpen  realistisch en hebben aandacht voor de kosten. In de architectuur wil iedereen bij wijze van spreken de nieuwe Frank Gehry zijn, maar uiteindelijk moet je gewoon iets realiseren dat past bij de locatie, het budget en de wensen van de opdrachtgever. Wij doen dat met oog voor detail en we leveren altijd maatwerk, maar we blijven down-to-earth.