fbpx

nieuws

portfolio-aanpak Vlaamse beweegbare bruggen

Weer een mooi project in Vlaanderen om onze tanden in te zetten: Ingenieurs- en architectenbureau Sweco heeft de opdracht verworven om het vervangen van zo’n dertig beweegbare bruggen in Vlaanderen voor te bereiden. Wij zullen voor dit project samen met Sweco het ontwerp voor de nieuwe bruggen maken.

Opdrachtgever van het project is De Vlaamse Waterweg nv, beheerder van de te vervangen bruggen. Zij vroegen om een plan van aanpak voor het op efficiënte wijze vervangen van een dertigtal bestaande beweegbare bruggen. De nieuwe bruggen moeten medio 2030 zijn opgeleverd. Aanbesteding en realisatie zal verlopen via een publiek-private samenwerking.

De Vlaamse overheid kiest wederom voor een portfolio-aanpak, waarbij een groot aantal te vervangen bruggen tegelijk in de markt gezet wordt. Onlangs deed ze dit al voor een veertigtal vaste bruggen. Ook bij die opdracht is ipv Delft betrokken: daar zijn we ingeschakeld om gezamenlijk tot een handboek ruimtelijke kwaliteit te komen voor de nieuwe kunstwerken.

ander nieuws over infra-projecten:

passerelles Brussel gereed

De twee cortenstalen fiets- en voetgangersbruggen over spoorlijn L50 ten noordwesten van Brussel zijn gereed en in gebruik genomen. We ontwierpen de opvallende passerelles in samenwerking met Artgineering en in opdracht van spoorwegbeheerder Infrabel.

geslaagde vak-excursie beweegbare bruggen

Op 8 juni vond onze vak-excursie plaats. Het thema was dit keer beweegbare bruggen. We bezochten vier zeer uiteenlopende beweegbare bruggen, allemaal door ons ontworpen. Onder meer Knipscheer Infrastructuur B.V. , Knook Staal, de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland verzorgden vooraf interessante lezingen over de projecten.

Markante Michiel de Ruyterbrug Urk klaar

Het nieuwe landmark voor Urk is klaar! Op 1 juni vond de feestelijke opening plaats van de Michiel de Ruyterbrug over de Urkervaart. Bruggenspecialist ipv Delft ontwierp de iconische beweegbare brug, waarvan balans en hamei doen denken aan een boetnaald, de naald waarmee vissers hun netten repareren.

nieuw: naslagwerk Wat kost een brug?

Benieuwd naar wat een brug nou ongeveer kost? En welke kostenposten daar allemaal bij komen kijken? Bekijk dan snel ons naslagwerk Wat kost een brug? Het bevat zeventig van onze projecten gerangschikt per type brug en op volgorde van de realisatiekosten in prijs per vierkante meter, geïndexeerd naar het prijspeil van januari 2023. Inclusief richtprijzen en informatie over kostenopbouw.

index