fbpx

duurzame bruggen Kattenbroek

variantenstudie

De bestaande fiets- en voetgangersbruggen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek zijn toe aan vervanging. In opdracht van de gemeenten voerden we een variantenstudie uit om te bepalen welke brugopbouw en welke materialen zou leiden tot de meest duurzame bruggen. Bij die studie vergeleken we een vijftal varianten op onder meer kosten, MKI-score en gebruikerscomfort, waarbij de gemeente uiteindelijk koos voor onze houten brug 2.0. Die variant kwam wat MKI-score en demontabiliteit betreft het beste uit de bus.

houten brug 2.0

Alle acht te vervangen bruggen krijgen eenzelfde opbouw: hardhouten liggers, hardhouten dekplaten, gerecyclede kunststof spijkerplaten en een hekwerk met stalen balusters en een hardhouten vulling. Uitgangspunt is dat hergebruikt hout wordt toegepast. Waar mogelijk zal dat hout zijn uit de bestaande bruggen die worden gesloopt. Vooral de palen en liggers lenen zich voor hergebruik. Sommige daarvan zullen opnieuw als ligger gaan fungeren, andere elementen zullen terugkeren als dekplank of in de leuning. Eventuele tussensteunpunten bestaan uit stalen buispalen met daar bovenop een stalen kesp. Ook voor de dwarsverbindingen onder het dek ter hoogte van de balusters is gekozen voor staal. Indien gewenst kan dit hergebruikt staal zijn.

herkenbaar karakter

Conform de wens van de gemeente, ontwierpen we brugleuningen die sterk lijken op die van de bestaande bruggen. Zo blijft de karakteristieke vormgeving, zo kenmerkend voor Kattenbroek, intact. In totaal gaat het om drie verschillende leuningtypes. We kozen voor stalen balusters in combinatie met hardhout.

specificaties

status: aanbesteding nadert
verwachte oplevering:

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ronald Rozemeijer
Marion Kresken
Jorn Westerbrink

vergelijkbare projecten